2024. március 19. - József, Bánk

Új lakáshitel rendszer várható ősszel

Jó hír az ügyfeleknek: a jegybank arra törekszik, hogy még kedvezőbbek legyenek a lakáshitelek kamatai. A változásokról egyelőre nem tudni mindent, ugyanis ősszel tervez konkrét lépéseket az állam.
2017. május 23. kedd 12:29 - HírExtra
Lejjebb húzná az MNB a törlesztőrészleteket

Az MNB pár hónapja jelezte a piac szereplőinek, hogy a lakáshitelek túlzottan drágák a régió átlagához képest. Fele akkora THM jellemzi például az osztrák hiteleket, és sok tekintetben megengedőbb a szabályozás.

Ehhez azért tegyük hozzá, a korábbiakhoz képest már most igen kedvezőek a lakáshitel ajánlatok. Pár éve elképzelhetetlen lett volna, hogy 5 % alatti THM mellett találjunk hosszú időre fixált hiteleket - még ha az alacsony törlesztőrészlet csak bizonyos feltételek teljesülése esetében érhető is csak el, például akkor, ha a fizetésünket a banknál nyitott számlára utaljuk.

Ha az ennél szigorúbb megkötések sem tántorítanak el, még 1,5 %-os THM mellett is elérhető lakáshitel.

Az MNB azonban úgy értékelte, hogy még ‘fogyasztóbarátabb’ feltételekre lenne szükség. A bankközi piacon maguk a pénzintézetek nagyon olcsón jutnak hitelhez jelenleg, mivel a kamatokat szabályozó BUBOR 3 havi értéke mindössze 0.16%.

A bankok mégis magas kamatfelárat szabnak meg saját ügyfeleiknek, hiszen a szabad piaci feltételek szerint határozzák meg termékeik kondícióit, és van kereslet ezekre a bankhitelekre.

Ám az állam szemszögéből ezek a regionális összehasonlításban relatíve drága lakáshitelek nem előnyösek, hiszen az ingatlanárak hatalmasat növekedtek az elmúlt időszakban, és sokan hiába keresik a saját otthon megszerzésének lehetőségét.

A problémára az MNB a ‘Fogyasztóbarát Hitel’ minősítés bevezetésével reagált, amelyet a mérsékelt törlesztőrészlettel és egyszerű ügyintézéssel rendelkező kölcsönök érdemelnek ki.
A jelenlegi hiteltermékek közül kevés felel meg ennek a címkének.

Milyennek kell lennie a Fogyasztóbarát Hitelnek?

 A lakosság széles köre számára hozzáférhető, tehát például nincs magas jövedelemszinthez kötve
 Rejtett költségeket nem tartalmaz
 Árukapcsolást (pl. folyószámla nyitás) nem tartalmaz
 Könnyen érthető, egyszerűen felvehető
 Rugalmasan tud alkalmazkodni a menetközben fellépő változó igényekhez
 A hitelkiváltást segíti elő - azaz a nehezen törleszthető hitelekről átválthatnak az ügyfelek erre a termékre

Az ősszel induló rendszer, amely ösztönzi a bankokat ezeknek az ajánlatoknak a kialakítására, emellett - a jelenlegi információk szerint - minimum 3 éves kamatperiódust (azaz ez idő alatt nem változó törlesztőrészleteket) köt ki további feltételnek.

A pénzintézetek egy része máris reagált, és egyes elemzések szerint ha minimálisan is, de lejjebb csúsztak a THM-ek, elsősorban az 5 és 10 évre rögzített kamatozású hiteleknél.

Várhatóan még kedvezőbbé fogják tenni a bankok a közeljövőben az ajánlataikat, hogy közelítsenek a jegybanki elvárásokhoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását