2024. március 19. - József, Bánk

Milyen újépítésű lakásokat keresnek az emberek? Mi számít újlakás-vásárlásnál?

Egyre szaporodnak az újépítésű lakóingatlan-projektek az országban. Sok esetben már elindultak a beruházások, de akad, amelyik még csak tervezőasztalon létezik. A vevők pedig keresik maguk számára az ideális megoldást. A kérdés az, hogy pontosan mit? Mire figyelnek, és mire kellene figyelniük újépítésű ingatlan vásárlásakor?
2017. június 21. szerda 10:18 - HírExtra

A Balla Ingatlan egy éve felmérte az igényeket egy több mint ezer főt bevonó kutatásban. Kiderült, hogy mire vágynak, mit szeretnének az emberek. Mostanra azonban már a szakértők tapasztalatai alapján az újlakásvásárlás valósága is megmutatkozott, vagyis hogy valójában mit vesznek, mire van pénzük az újlakás-piacon.

Nagyot akartak, de a kis lakásokat keresik az érdeklődők

Míg a tavalyi felmérés azt mutatta, hogy az emberek közel kétharmada 56 négyzetméteresnél nagyobb, három- vagy négyszobás otthont álmodott magának, addig úgy tűnik, hogy valós kereslet inkább a kisebb alapterületek iránt erősebb. Mint a piacon dolgozó szakértők szavaiból kiderült, az újlakás-vásárlók elsősorban a kisebb méretű lakásokat keresik az épülő vagy hamarosan épülő projektekben.

Gaál Tibor, a Balla Ingatlan újépítésű lakások értékesítésével foglalkozó ingatlanközvetítője elmondta, a piacon most jellemzően garzonokat, másfél szobás ingatlanokat keresik az érdeklődők. Ugyanezt megerősítette Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is, aki úgy látja, hogy elsősorban a “kéthelyiséges”, vagyis a másfél vagy kétszobás lakások iránt mutatkozik jelentősebb kereslet. Ugyanakkor érzékelhető az igény a három lakóhelyiséges, nappali + két félszoba, vagy két szoba + egy félszobás lakások iránt is - tette hozzá.

Gaál Tibor szerint elsősorban az újépítésű lakások árainak emelkedése az oka annak, hogy a vevők inkább a kisebb alapterületek irányába keresgélnek. Tehát van egy adott összeg, ami a rendelkezésükre áll, és ennyiért szeretnének, illetve tudnak ingatlant vásárolni. Ugyanakkor az újlakás-árak egyre magasabbra kúsznak, így csak a korábban elképzeltnél kisebb lakás fér bele a keretbe. A tavalyi felmérésből is kiderült, hogy az emberek többsége 350 ezer forint alatti négyzetméterárban gondolkodik újlakás vásárlása esetén, ami messze áll a valós áraktól. (Az árakról bővebb adatok a Balla Ingatlan piaci jelentéseiben találhatók Budapest egészére, illetve külön a XI. és XIII. kerületre vonatkozóan: http://ballaingatlan.hu/piacijelentesek/).

Ebben a helyzetben minél előbb sikerül valakinek kiválasztania újépítésű társasházi lakását, és belevágnia a vásárlási folyamatba, annál olcsóbban fog hozzájutni - hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Az újépítésű lakások ára ugyanis - annak ellenére, hogy egyre növekszik a kínálat - nem lesz alacsonyabb az elkövetkező néhány évben, csak emelkedni fog. Ennek oka, hogy folyamatosan növekednek az építési költségek, többek között az építőpart egyre inkább feszítő munkerőhiány miatt.

Ugyanakkor Gaál Tibor azt is megjegyezte, hogy a kisebb lakások iránti erős keresletet indokolhatja az is, hogy még mindig nem kész lakásokról, hanem csak alaprajzon létező, vagy félkész állapotban lévő projektekről beszélünk. Kisebb lakás lekötését pedig kevésbé tartják kockázatosnak az érdeklődők.

Mi számít a leginkább újlakás-vásárlásnál?

Újlakás-vásárlásnál az ár a legfontosabb szempont - szögezte le Tóth Viktória. Ezzel áll összefüggésben az is, hogy hol helyezkedik el az adott ingatlan. A piacra bepillantó érdeklődőknek ugyanis gyorsan szembesülniük kell azzal, hogy az általuk általában preferált területeken sok esetben magasabbak az ingatlanárak, mint amire számítottak. Márpedig a Balla felmérése szerint a legtöbben a XI. és a XIII. kerületet szemelték ki maguknak letelepedési célpontként, melyek nem a legolcsóbb kerületek közé tartoznak. Ezért körülnéznek más helyszíneken is, ahol olcsóbban tudnak vásárolni - mondta Gaál Tibor.

Ugyanakkor a szakértő szerint alapvetően két nagy csoportja van az új lakás vásárlóknak: az egyik csoport az, amelyik saját célra keres lakást. Nekik általában az a fő szempont, hogy mikor készül el a beruházás, illetve, hogy a beígért átadási határidő valóban tartható-e. Ők kicsivel többet is hajlandóak fizetni a gyorsabb beköltözés érdekében. A másik csoportba a befektetési célú vásárlók tartoznak, akik nem annyira érzékenyek az átadási határidőkre. Ők elsősorban megbízható beruházót és kedvező finanszírozást keresnek.

Mindezek mellett persze további, kisebb súlyú tényezők is megjelennek szempontként a választásnál. Ilyen például az, hogy az adott ingatlannak van-e erkélye - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória. De szempont még közlekedés és a környezet is, mint általában minden ingatlanvásárlásnál. Emellett kisebb lakásoknál fontos tényező az illetékkedvezmény, ami egy 30 millió forintnál olcsóbb ingatlan esetében 600 ezer forintot jelent, ugyanakkor használt lakásokra nem érhető el. Ez tehát egy olyan szempont, ami miatt inkább új lakást választanak az emberek, különösen akkor, ha hasonló kategóriájú használt lakást csak az újépítésűhöz közeli áron találnak.

Mire figyeljünk újlakás-vásárlásnál?

Tóth Viktória szerint a legfontosabb dolog, amire egy újépítésű ingatlan megvásárlásakor figyelni kell, az az, hogy ki a beruházó, és neki milyen referenciái vannak. Mint Gaál Tibor elmagyarázta, jelenleg a legnagyobb probléma az újlakás-piacon a kivitelezői kapacitás hiánya. Érdemes tehát azt a projektet választani, ahol már elindult az építkezés, és a beruházó megbízható és elkötelezett a projekt megvalósítása iránt.

Ezt azonban nem feltétlenül könnyű a vevőnek eldönteni kellő piaci ismeretek híján, ugyanakkor segíthetnek neki ebben a tapasztalt ingatlanközvetítő cégek, mint például a Balla Ingatlan, mely megfelelő tapasztalattal és körültekintéssel jár körbe egy beruházást, mielőtt ügyfeleinek ajánlja őket.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását