2018. április 25. - Márk

Orbán külön egyeztetett a cseh kormányfővel

A cseh kormányfő Csehországot és Magyarországot érintő témákról külön is egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kedden Budapesten. Bohuslav Sobotka leszögezte: nem változtatnak a kötelező betelepítési kvótát elutasító álláspontjukon.
2017. július 5. szerda 08:26 - HírExtra
 

A visegrádi négyek (V4) kormányfői és az egyiptomi elnök csúcstalálkozójára Magyarországra érkezett cseh miniszterelnök a kétoldalú találkozó után újságíróknak elmondta: magyar kollégájával beszéltek a V4-országok jövőbeni együttműködéséről, mert - mint fogalmazott - "meggyőződésünk, hogy a regionális együttműködés ezen formája nagy jövő előtt áll és keresnünk kell azokat a további alkalmakat és lehetőségeket, amelyek a gazdasági együttműködés megerősítéséhez vezetnek".

Ilyen lehet például az exportot támogató közös erőfeszítés a harmadik piacokon - jegyezte meg Bohuslav Sobotka, felidézve, hogy a cseh elnökség alatt a Koreai Köztársaság képviselőivel, most az egyiptomi elnökkel, legközelebb pedig az izraeli miniszterelnökkel találkoznak.

A cseh kormányfő példaértékűnek nevezte Egyiptom illegális migrációval kapcsolatos álláspontját, s azt a törekvést, hogy a menekültekről saját területén gondoskodjon. Ezért úgy vélte, Egyiptomnak a jövőben további támogatásra lesz szüksége az Európai Uniótól.

Az európai biztonsági helyzetről és az illegális migrációról azt mondta, főleg a déli migrációs útvonalról Európába igyekvő emberek nagy többsége gazdasági bevándorló. "Ők nem politikai okokból menekülő emberek, ők olyan emberek, akik gazdasági okokból szeretnének bejutni Európába" - hangsúlyozta Bohuslav Sobotka, hozzátéve: "itt a kvótarendszernek valóban nincs túl nagy értelme". Tehát sem Csehország, sem Magyarország, sem Lengyelország nem tervezi, hogy megváltoztatná ezzel kapcsolatos álláspontját, és "most világos érveket kívánunk letenni" az Európai Bizottság asztalára - mondta a kormányfő, hozzátéve: Szlovákia politikai támogatásáról biztosította a többi V4-ország álláspontját.

Keddi tanácskozásán a cseh és magyar kormányfő megvitatta a védelmi ipari együttműködés lehetőségeit is. Bohuslav Sobotka ennek kapcsán kifejezte: Csehországnak az az érdeke, hogy cégeik beszállítók lehessenek magyar védelmi beruházásoknál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását