2024. március 19. - József, Bánk
A magyar egyházügyi törvény heves vitákat váltott ki és még ma sem csillapodnak a kedélyek. Interjúsorozatunkban a kisegyházak vezetőivel beszélgetünk. Az első részben Kisfaludy György, az Univerzum Egyház vezetője fejtette ki véleményét a HírExtrának.
2017. október 12. csütörtök 06:03 - Pénzes Dávid
 
Nemrég megszületett a strasbourgi központú Emberi Jogok Európai Bizottságának (EJEB) döntése a kisegyházak kártalanításáról. Ez kimondta: a magyar egyháztörvény sérti a panaszos egyházaknak az Európai Emberi Jogi Egyezményben biztosított gondolat-, lelkiismeret és vallásszabadságát. Így a jogsértések miatt a bíróság a magyar államot vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte. Önök mennyit kaptak?

18,3 millió forintot a harmincmillióból, amit igényeltünk. Merthogy ennyi volt a veszteségünk. A minisztérium kérte hogy vezessük le a veszteségeinket. Ezt megtettük, méghozzá igen alaposan, de mint kiderült, teljesen feleslegesen. Erkölcsi kártérítést - ami nagyjából szintén 30 millió lett volna sosem kaptunk.

Második körben érdekes módon a bíróság pont azt az összeget mondta be kártérítésnek, amit az állam is felajánlott. (Az EJEB egyetlen magyar tagját a kormány delegálja - a szerk.)

Tudja, nekünk az igazi célunk a tudás megőrzése, és átmentése az utókorra. Annak ellenére hogy elvették a pénzt, folyamatosan kutatunk.

De a pénz elvétele azért gondot okozott?

Igen. Elvesztettük a laborjainkat, nincs helyünk, még a gyertyára is alig van pénzünk, a papjaink nem kapnak fizetést, mert nincs miből.

Akkor honnan van bevétel?

A tagok adományaiból. Ráadásul most már egyesületként kell versenyeznünk a többi egyesülettel, hogy az emberek nekünk ajánlják fel adójuk egy részét. Az egyházi egy százalékot a híveink kénytelenek másnak ajánlani, mert nekünk már nem tudják.

Az egyik főpapunkat meg is fenyegették, hogy miként merészeli felajánlani nekünk az egy százalékát.

Megfenyegették?


Kiküldtek neki egy hivatalos papírt, amiben leírták, ez jogszabályellenes.

Nehezen érthető az egész, mert a mi egyházunk nincs senki ellen. Mi isten minden tanítását komolyan vesszük, amit fel lehet ismerni, hiszen kiviláglik róla, ezt nem ember találta ki.

Hogy-hogy nem ember?


Mert olyan távol van a mai gondolkodásmódtól.

Ha nincsenek ellene senkinek, akkor miért szúrtak ki önökkel?


A liberalizmus jegyében szabaddá tették az egyházak megalakulását - ami rendben is volt. Mi teljesítettük a normát és működtünk is hivatalosan 15 évig. Aztán történt ez a simliskedés, és elvették tőlünk az összes pénzt.

De tudja mit... nincs vele problémánk. Ez az egyház sokezer éves, aminek az élére a tudásom alapján választottak meg, mert ez én tudásom nem szokványos. És ezt az akadémiai-dogmatikus vonalon mozgók nagyon utálják. Végül is a materializmus is egy vallás csak nincs pápája. De ahogy más vallásoknak úgy nekik is vannak fanatikusai.

Értem. De még mindig nem tiszta miért kellett önöket kitenni a körből?

Akármit is mondott Strasbourg vagy az Alkotmánybíróság a magyar állam megoldotta, hogy a kisegyházakat eltöröljék. „A múltat végképp eltörölni” - ismerős talán. Ugyanis az Alkotmánybíróság is kimondta, vissza kell állítani az eredeti állapotot, mert jogtalan az új törvény. A magyar kormány mégsem tette meg, az Országgyűlés sem tette meg. Ráadásul visszamenőleges hatállyal kellett volna. Ekkor szegtek törvényt.

További lépéseket terveznek?

Nem igazán. Talán a TASZ folytatja még a pereskedést.

Igazából mi dolgoznánk tovább. Mi a kutatásainkat csináljuk. Pl. kutatjuk a gravitációs hullámokat, sokkal sikeresebben a mint mások. Nálam a sekrestyében ott áll egy elektronmikroszkóp is.

Mit lehet mégis lépni, hogy változás legyen?

Minket nem lehet megállítani. Ha én kilépek helyettem negyvenen lépnek be. Az, hogy itt agyonvernek engem semmit nem számít, mert a világon mindenhol jelen vagyunk. Sosem voltunk államellenesek, mert nem az a dolgunk. A kutató dolga az, hogy kutasson.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását