2024. március 19. - József, Bánk

Letartóztatták a legnagyobb magáncég vezetőit

Nagyszabású akcióban letartóztatta a rendőrség Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor volt vezetőit - közölte az N1 horvát hírcsatorna hétfőn.
2017. október 17. kedd 09:27 - HírExtra
 
Az ügyészség azzal vádolja őket, hogy hamis pénzügyi jelentéseket fogadtak el és megtévesztették üzleti partnereiket, valamint Ivica Todoric tulajdonost jogellenesen juttatták haszonhoz, és hiányos dokumentációt vezettek a vállalatnál.

Hétfőre virradóra 300 rendőr tartott házkutatást 60 helyszínen az egész országban, eddig tizenkét embert tartóztatott le a tizenötből, aki ellen elfogató parancsuk van: Ivan Crnjac volt ügyvezető pénzügyi alelnököt, Piruska Canjuga volt üzleti fejlesztési alelnököt, Ljerka Puljic volt ügyvezető alelnököt, valamint Tomislav Lucic, Mislav Galic és Damir Kustrak volt igazgatósági tagot.

A letartóztatottak között van továbbá Marijan Alagusic, az Agrokor csoport kontrolling igazgatója, Hrvoje Balent beszerzési alelnök és a Baker Tilly független könyvvizsgáló cég négy alkalmazottja, akik évekig készítették az Agrokor pénzügyi jelentéseit. A Baker Tilly International október 1-jén bejelentette, hogy a horvátországi könyvvizsgáló cég többé nem tagja a nemzetközi hálózatnak, és nem használhatja tovább a Baker Tilly nevet.

A vállalat élén Ivica Todoric elnök állt, idősebb fia, Ante Todoric pedig alelnök volt a konszernben. Őket nem tudták őrizetbe venni, mert már hetekkel ezelőtt elhagyták az országot. Sajtóértesülések szerint mindketten Londonban tartózkodnak. Ivica Todoric kisebbik fiát is keresi a rendőrség, Ivan Todoric állítólag Belgrádban van már egy ideje. Amennyiben belátható időn belül nem jelentkeznek a rendőrségen, nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellenük.

Horvátországban tartózkodik ugyanakkor Ivica Todoric felesége és lánya, ellenük nincs elfogatóparancs érvényben, otthonukban azonban hajnal óta folyik a házkutatás.

Ivica és Ante Todoric ügyvédeiken keresztül azt üzenték: a horvát igazságügyi szervek rendelkezésére állnak, amennyiben erről hivatalos értesítést kapnak.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn elzárkózott attól, hogy újságíróknak kommentálja a letartóztatásokat. Ugyanakkor kiemelte: a kormány az elmúlt tíz hónapban - amióta kiderült, hogy a konszernben nem állnak jól a dolgok - felelősen járt el. Elmondta: az ország számára "egészséges és higiénikus lenne", ha végre felgöngyölítenék az ügyet.

A 2016-ban csődközelbe jutott cégcsoport Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt. Az Agrokoron belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) független könyvvizsgáló cég által nemrég elkészített konszolidált pénzügyi jelentésből ugyanakkor kiderült, hogy az Agrokor éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket, amelyek a kozmetikázott pénzügyi jelentések alapján úgy ítélték meg a vállalat hitelképességét.

Az Agrokor emiatt hitelspirálba került, és egyre nőtt az adósságállománya.

Todoric a horvát kormánytól kért segítséget, miután a bankoktól már nem kapott több hitelt. A horvát kormány megtagadta ugyan a pénzügyi támogatást, de a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex-Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatok számára, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást.

A törvény alkalmazását a tulajdonosnak és a hitelezőknek kell kérnie, az állam pedig egy biztost nevez ki a vállalat élére, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot. A válságmenedzsment kinevezésével egy időben a régi vezetőséget meneszti a kormány. Az Agrokor esetében mindez megtörtént.

Ante Todoric ugyanakkor nemrég azzal állt elő, hogy a kormány megfenyegette és kényszerítette a vállalat átadásra. A tulajdonos szerint a kormány államosította a céget, és súlyosan megsértette a magántulajdonhoz való jogot. Todoric egy blogot is indított, amelyben az Agrokor körüli történésekre reagál, naponta több bejegyzésben. Büntetőjogi eljárásokkal és perekkel fenyegetőzik és visszautasítja a vádakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását