2018. december 10. - Judit

Moszkva haragszik

Nyilvános állásfoglalásra és konkrét fellépésre szólította fel Moszkva pénteken Harlem Désirt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselőjét, miután Lettország kitoloncolt két orosz televíziós újságírót.
2018. január 6. szombat 15:22 - HírExtra

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján közölte, hogy Oroszország az EBESZ teljes jogú tagállamaként várja el Désir reagálásként megteendő lépéseit. Emlékeztetett rá, hogy az EBESZ-tisztségviselő nemrégiben Moszkvában járva kijelentette, hogy a kölcsönösség elvének alkalmazása az ehhez hasonló helyzetekben a tájékoztatási környezet kiüresedéséhez vezet.

"Amennyiben ismételten elmarad az EBESZ médiaszabadság-képviselőjének operatív és világos reagálása, valamint hathatós fellépése, az azt jelenti majd, hogy a válaszintézkedéseken kívül nincs más mechanizmus, és ezt az EBESZ elismeri" - írta Zaharova.

Orosz sajtóbeszámolók szerint a lett hatóságok csütörtökön kiutasították Lettországból az ott schengeni munkavízummal, de magánúton tartózkodó Olga Kurlajevát, a Rosszija 24 tudósítóját, valamint két nappal korábban a férjét, Anatolij Kurlajevet, a TV Centr producerét is. A házaspár az újévi szabadságát töltötte Rigában.

Anatolij Kurlajev azt mondta, nem volt róla tudomása, hogy 2015-ben kitiltották Lettországból, aminek okát nem közölték vele. Olga Kurlajeva a Rosszija 24-nek nyilatkozva kijelentette, hogy értesülései szerint Litvánia kérésére toloncolták ki Lettországból, mert korábban bíráló dokumentumfilmet készített Dalia Grybauskaite elnökről. A riporternő korábban azt is állította, a férjéhez hasonlóan azzal vádolják, hogy veszélyt jelent Lettország biztonságára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását