2018. december 16. - Etelka, Aletta

Brexit: Corbyn garantálná az uniósok jogait

A brit Munkáspárt kormányra kerülése esetén azonnal törvényben garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak változatlan érvényesülését a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is - mondta hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő vezetője. Jeremy Corbyn kijelentette azt is, hogy a Labour vámuniót tartana fenn Nagy-Britannia és az Európai Unió között a brit kilépés után.
2018. február 28. szerda 12:33 - HírExtra
 
Corbyn, aki az angliai Coventry egyetemén elmondott beszédében ismertette pártja Brexit-stratégiáját, a konzervatív párti kormány szégyenének nevezte, hogy más EU-tagországok Nagy-Britanniában letelepedett állampolgárai húsz hónapja - az EU-tagságról tartott népszavazás óta - "a bizonytalanság rettenetében" kénytelenek élni, mert a kormánytól nem kaptak egyértelmű garanciát jövőjükre.

Corbyn megköszönte az uniós állampolgároknak, hogy Nagy-Britanniát választották hazájuknak, és azt a "hihetetlen hozzájárulást", amelyet a brit társadalom életéhez és kultúrájához nyújtanak.

Kijelentette: a Munkáspárt, ha kormányra kerül, haladéktalanul törvényben vállal garanciát a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok állandó tartózkodási engedélyének biztosítására. A Labour vezetője hangsúlyozta, hogy ez a törvényi garancia kiterjedne az uniós állampolgárok családtagjaira is.

A konzervatív párti brit kormány jelenlegi álláspontja szerint azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnéséig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, letelepedett státusért folyamodhatnak, és ha ezt megkapják, ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Theresa May miniszterelnök kormánya azonban eddig elvetette ennek egyoldalú törvényi rögzítését, azzal az érvvel, hogy minderről viszonossági alapon kell megállapodásra jutni az Európai Unióval, mivel Londonnak biztosítania kell az EU-tagországokban élő brit állampolgárok jogosultságainak megőrzését is.

Az EU-val folytatott Brexit-tárgyalások decemberben zárult első szakaszában mindazonáltal viszonosságra alapuló előzetes elvi egyezség született a Nagy-Britanniában élő külföldi, illetve az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságairól, és Theresa May is kilátásba helyezte, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait a későbbiekben törvény rögzíti.

A Munkáspárt régóta hangoztatott álláspontja szerint azonban ezt a kérdést nem lett volna szabad viszonossági alku tárgyává tenni, és Londonnak akár egyoldalúan is törvényi garanciát kellett volna már vállalnia a külföldi uniós állampolgárok jogosultságainak további érvényesítésére.

Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit él.

Hétfői beszédében Jeremy Corbyn kijelentette, hogy a Munkáspárt állandó jellegű, átfogó, továbbra is teljes vámmenetességet biztosító vámuniót tartana fenn az EU-val a brit kilépés után is. Corbyn szerint a Labour olyan megállapodásra törekedne az EU-val, amely teljes hozzáférést nyújtana a brit gazdaságnak az unió egységes belső piacához, és megőrizné Nagy-Britannia számára e belső piac, valamint a vámunió nyújtotta összes előnyt.

Ez jelentős fordulat a Munkáspárt vezetőjének Brexit-stratégiájában, korábban ugyanis - a konzervatív párti kormányhoz hasonlóan - Corbyn is azon az állásponton volt, hogy a brit EU-tagság megszűnésével nem lesz lehetséges a vámunió fenntartása az EU-val.

E fordulat elvileg lehetővé teheti, hogy a Munkáspárt más ellenzéki pártokkal és a tory frakció lázadó képviselőivel együtt vereséget mérjen a brit kormány Brexit-programjára az alsóházban, ahol a Labour Brexit-álláspontjának módosulása után immár többségben lennének azok, akik ellenzik Nagy-Britannia teljes kivonulását az EU vámuniójából és egységes belső piacáról.

Theresa May kormányának érvelése szerint a további brit tagság e két integrációs szerveződésben olyan feltételrendszerek teljesítését jelentené - mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában és az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokban -, mintha meg sem szűnne a brit EU-tagság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását