2024. március 19. - József, Bánk
Elindultak hivatalosan a szabadkereskedelmi tárgyalások az Európai Unió és Ausztrália között.
2018. június 19. kedd 07:26 - HírExtra
 

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, Steven Ciobo ausztrál kereskedelmi miniszter és Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja Canberrában, Ausztrália fővárosában hétfőn jelentette be, hogy megkezdték az egyeztetéseket egy átfogó és ambiciózus megállapodásról. A cél az, hogy felszámolják az akadályokat az áruk és szolgáltatások kereskedelmében, új lehetőségeket teremtsenek a kis- és középvállalkozások számára, valamint az unió más kereskedelmi megállapodásaival összhangban álló, nagyratörő szabályokat alakítsanak ki, elősegítve ezáltal a világkereskedelem fejlődését.

Az első szakértői szintű tárgyalásokat július 2-6. között Brüsszelben tartja a két fél.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács május 22-én hagyta jóvá a szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését Ausztráliával és Új-Zélanddal. A mandátum olyan átfogó és modern keretet irányoz elő, amelynek alapját a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi, klímapolitikai és fogyasztóvédelmi előírások képezik. Ugyanakkor különös figyelmet fordít a sérülékenyebb ágazatok, köztük a mezőgazdaság oly módon való védelmére, hogy a piac megnyitása - de nem teljes liberalizációja - maximális előnyökkel járjon anélkül, hogy a helyi termelők hátrányba kerülnének.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke korábban azt közölte, hogy az egyeztetéseket még a bizottság mandátumának végéig, 2019-ig le szeretnék zárni.

Az ausztrál miniszterelnök a hétfőn tartott sajtóértekezleten rámutatott, hogy egy szabadkereskedelmi megállapodás nagyobb lehetőségeket teremt a befektetések terén, és még több munkalehetőséget jelent az ausztrál és az európai polgároknak. Cecilia Malmström, aki a héten Új-Zélandra is ellátogat és vendéglátóival csütörtökön elindítja a tárgyalásokat, arról beszélt, hogy az igényes, jól kidolgozott kereskedelmi megállapodások mindkét félnek előnyöket hoznak.

Az EU Ausztrália harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. Az éves kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 48 milliárd euró volt, az EU számára több mint 21 milliárd eurós pozitív mérleggel. Új-Zélandnak 9 milliárd euróval az EU volt a második legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztrália után. Az uniós külkereskedelmi aktívum értéke 1,9 milliárd euró volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását