2024. március 19. - József, Bánk
Még mindig nem állt meg az ingatlanárak emelkedése a bel-budai ingatlanpiacon. Ennek ellenére a túlárazott lakások senkinek sem kellenek, csak akkor, ha kiválóak az adottságaik. Ilyenből azonban kevés van.
2018. szeptember 12. szerda 07:25 - HírExtra

Még mindig “dübörög” az ingatlanpiac a bel-budai kerületekben, de csak a “jól árazott” ingatlanok esetében beszélhetünk erről. Ha egy ingatlant túl magas áron hirdetnek, akkor még csak nem is érdeklődnek iránta - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

Mint mondta, az árak is tovább emelkednek, még ha enyhülő mértékben is. Ennek az áremelkedésnek azonban nem azt kellene üzennie az eladók felé, hogy teljesen irreális áron érdemes lenne meghirdetniük az ingatlanjaikat, remélve, hogy ezért az árért lesz vevő rá. Ez legfeljebb a nagyon “kurrens”, jó adottságú, nagyon jó helyen lévő ingatlanok esetén történik meg - hangsúlyozta a szakértő.

Ezek olyan ingatlanok, melyek zöldövezetben találhatók, csendesek, jó tájolásúak, lehetőleg első emeletiek, és persze alapkövetelmény a kiváló a közlekedés. Ha egy ilyen lakás egy kicsit túl van árazva, még akkor is vevőre talál. A helyzet azonban az, hogy ilyen ingatlanok csak elenyésző számban vannak jelen a bel-budai lakáspiacon.

A vevőknek ezen paraméterek mellett ráadásul fontos az is, hogy ne szoruljon komolyabb felújításra az ingatlan. A felújítandó lakásokra most mérsékeltebb a kereslet, elsősorban a jó állapotú ingatlanok iránt érdeklődnek a vevők. Ennek az az oka, hogy jelenleg meglehetősen nehéz megfelelő építőipari szakembert találni a felújítási munkálatokra, ráadásul, ha akad is ilyen, az nagyon sokba kerül.

A legfontosabb persze minden ingatlannál az elhelyezkedés. Továbbra is a klasszikus lokációk keresettek a bel-budai ingatlanpiacon: nagyon szeretik a vevők a Rózsadomb alját, a Naphegy csendes részeit, a Gellért-hegyet. De ugyanígy a XII. vagy II. kerületben is azok a legfelkapottabb utcák, melyek már zöldek és csendesek, de azért nem esnek túl távol a tömegközlekedéstől.

Az ideális, vagyis a leginkább keresett szobaszám ugyanakkor nem meghatározható, mert ez igény kérdése: kinek, mire van szüksége, bár tény, hogy minél nagyobb egy ingatlan, annál lassabban talál vevőre. És az is látszik, hogy a kisméretű, másfél szobás - vagy legalábbis másfél szobássá alakítható -, de olcsó lakásokra rendkívül nagy a kereslet. Ezek az átlagosnál könnyebben eladhatók, még akkor is, ha nem ideálisak az adottságaik. Mondjuk egy zajosabb utcában (például a Lajos utca, Csörsz utca, Krisztina körút) találhatók - jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Egy ilyen kisebb lakás ára a bel-budai ingatlanpiacon most 25 millió forint környékén alakul, de ezért az árért általában van valamilyen hibája. Tehát lehet, hogy zajos, vizes, sötét, zárószinten elhelyezkedő, esetleg rossz állapotú a lépcsőháza. Amelyik igazán jó adottságú, az már inkább 30 millió forintba kerül. Ugyanakkor egymillió forint fölé egyelőre nem mozdulnak a négyzetméterárak, tehát legfeljebb 800-900 ezer forintos négyzetméterárakról beszélhetünk a belső budai kerületekben. Ezen árak ellenére szerencsés esetben akár néhány nap alatt is elkelhet egy-egy jól árazott kislakás, amire az utóbbi hetekben több példa is volt a Balla Ingatlannál.

Enyhe túlárazottságnál lehet szó alkuról is, melynek mértéke attól függ, hogy milyen mértékben túlárazott az adott ingatlant. De ha a túlárazás mértéke meghaladja a piaci ár 10 százalékát, akkor egyáltalán nem jelentkezik rá érdeklődő - magyarázta Nagy Andrea.

Amire még felhívta a figyelmet, hogy egyre többen vásárolnak hitelre, ráadásul úgy tűnik, hogy a vételár mind nagyobb részét szeretnék kölcsönből finanszírozni a vevők, vagyis éppen csak leteszik a szükséges önerőt a banknak. Egy-egy CSOK-os vásárló is akad a piacon, és persze továbbra is jelen vannak a készpénzes befektetők, akik kiadási céllal vásárolnak.

A bérlakások piacán egyébként elsősorban a 200-250 ezres havi bérleti díjig keresnek ingatlanokat a bérlők, ugyanakkor az egészen drága, akár 700 ezres havi díjú lakást is ki lehet adni, legalábbis ilyenre is akadt mostanában példa az ingatlanközvetítőnél. Természetesen az egyedülállók a kisméretű lakásokat keresik: de ezeket legfeljebb 150 ezer forintos havi díjért.

Végül, hogy a jövőben mire lehet számítani, az egyelőre nem teljesen egyértelmű. A szakértő várakozásai szerint mindenképpen be fog következni előbb-utóbb egy korrekció, ennek időpontja azonban még kérdéses. Nem látszik olyan jel, mely egyértelműen utalna egy közeljövőben bekövetkező árcsökkenésre, így csak találgatni lehet, hogy mikor kerül majd rá sor.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását