2019. május 20. - Bernát, Felícia

A nyugdíjreform szólt bele

A Kreml elismerte, hogy a nyugdíjkorhatár emelésének kormányzati tervezete hatással volt a szeptemberi regionális választásokra - jelentette az Interfax hírügynökség szerdán egy, az elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva.
2018. szeptember 26. szerda 16:15 - HírExtra
 

A névtelenül nyilatkozó informátor szerint ugyanakkor nem lehetett elhalasztani a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló döntést, mert a nyugdíjtörvényt a büdzsével összhangolva kellett elfogadni. A késedelem egy költségvetési év elvesztését jelentette volna.

A forrás igyekezett megcáfolni azokat az értesüléseket, amelyek szerint a központi kormányzat diszkriminálni készül az ellenzéki színekben megválasztott kormányzókat, egyebek között a finanszírozás terén. A nyilatkozó konstruktív együttműködést ígért a megválasztott tisztségviselőkkel.

A Habarovszki területen és Vlagyimir megyében a kormányzóválasztás második fordulójában a konzervatív és nacionalista Oroszország Liberális Demokrata Pártjának jelöltje legyőzte a régió hivatalban lévő, az ország domináns politikai erejét, az Egységes Oroszországot képviselő vezetőjét. Habarovszkban Szergej Furgal csaknem 70, Vlagyimirban pedig Vlagyimir Szipjagin 57 százalékot kapott.

A Tengermelléki területen, ahol szeptember 16-án tartották meg a második fordulót, a súlyos csalások miatt új választást kellett kiírni. Ott az Egységes Oroszország által támogatott Andrej Taraszenko hivatalban lévő kormányzó és a kommunista színekben indult Andrej Iscsenko küzdött meg egymással. Iscsenko a szavazatok 95 százalékának összeszámlálásáig csaknem öt százalékponttal vezetett Taraszenko előtt, ám végül váratlanul megfordult az állás.

Hakaszföldön a második fordulót vasárnapról október 7-re tették át, mert az Egységes Oroszországot képviselő Viktor Zimnyin hivatalban lévő kormányzó váratlanul visszalépett. Posztjának sorsa az első fordulón túljutott Valenytin Konovalov kommunista politikus és Andrej Filjagin, a szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország jelöltje közötti megmérettetésen dől majd el.

Szeptember 9-én Oroszország 22 régiójában tartottak vezetőválasztást, amelyek közül 18-at az Egységes Oroszország nyert meg. Négy régióban - a Habarovszki és a Tengermelléki területen, Vlagyimir megyében és a Hakasz Köztársaságban - azonban második választási fordulót kellett kiírni, mert egyik aspiráns sem szerzett 50 százalékot.

Az orosz parlament alsóháza szerdán második olvasatban megszavazta a nyugdíjreform tervezetét, amelyben Vlagyimir Putyin elnök enyhítést célzó előterjesztései alapján módosítottak. Ennek értelmében egyebek között mindkét nem esetében fokozatosan öt évvel emelnék meg a nyugdíjkorhatárt, a férfiak esetében 65 évre, a nőkében 60-ra. Az eredeti elképzelés szerint a nők rendes esetben csak 63 évesen mehettek volna nyugdíjba.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont szeptember elején közzétett felmérése szerint az oroszok 77 százaléka a jelenlegi nyugdíjkorhatár megtartását szeretné 53 százalék hajlandó lenne akár tüntetni is az emelés ellen.

A parlamenti alsóház szavazása idején egyébként néhányan transzparensekkel tiltakoztak a tervezett változtatások ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását