2024. március 19. - József, Bánk
Karácsonykor mindenki arra vágyik, hogy az ünnep, az együttlét minden családtag számára örömteli élményeket nyújtson. Kimondottan erősek a karácsony hagyományos elemei, ugyanakkor, a távollévő családtagok bevonása az ünnepbe, az együttlét alatt a közös filmnézés, zenehallgatás, és részben már a közös játék is egyre inkább megoldható digitális eszközök segítségével.
2018. december 10. hétfő 19:07 - HírExtra
Mennyire jellemző a közös digitális időtöltés karácsonykor, és mennyire vesznek részt ebben a különböző generációk? 

Egyre inkább teret nyernek a digitális időtöltések és kapcsolattartás karácsonykor

Karácsonykor általában arra törekszünk, hogy együtt lehessünk a szeretteinkkel. A háromnapos karácsonyi ünnep során legalább pár órát szinte mindenki együtt tölt a vele nem együtt élő családtagjaival is. Ez idő alatt a hétköznapokhoz képest intenzívebben használjuk a digitális eszközöket is arra, hogy távol lévő családtagjainkat bevonjuk az ünneplésbe. Karácsonykor a netezők negyede videóhívással, videóchattel is igyekszik oldani a köztük és szeretteik közötti térbeli távolságot.

Hogyan telik az ünnep, hogyan varázsoljuk élménnyé az együttlétet? A karácsonyi időszakhoz erős hagyományok kötődnek, ami jól tetten érhető abban, hogy mit is tervezünk az ünnepre, miket csinálunk karácsonykor közösen. Az ajándékozás és a karácsonyi ételek, italok készítése és fogyasztása a legnépszerűbb programok – tízből nyolc rendszeres internetező családjában ezek a karácsonyi közös időtöltéshez tartoznak.

A karácsonyfa díszítés tízből hét esetben családi program, és szintén jellemző a rokonok látogatása vagy vendégül látása is (63%). Emellett az együttlétet olyan, a digitalizációval egyre inkább kiszélesedő lehetőségekkel is színesítjük, mint a zenehallgatás, illetve a filmek-műsorok nézése – ezek tízből négy netező családjában részei az ünnepi együttlétnek.

A karácsony generációkon átívelő ünnep


Az ünnep attól lesz teljes, ha együtt tudjuk átélni. Hogyan vesznek részt az egyes generációk a karácsony megünnepelésében? A karácsonyhoz tartozó tevékenységek közül az ajándékozás a leginkább közös program: azok körében, akik meg szokták egymást ajándékozni karácsonykor, 33%-nál mindhárom generáció részt vesz ebben - figyelembe véve, hogy a családok egy részének életében a nagyszülők már nincsenek jelen, ez kifejezetten magas aránynak tekinthető.

A közös karácsonyi étkezésekkor a netezők ötödénél van jelen mindhárom generáció. A vallási szertartásokon való részvétel szintén többgenerációs együttlétre ad lehetőséget: akik mennek karácsonykor templomba, vallási szertartásra, azok ötödénél ezen mindhárom generáció ott van.

Karácsonykor alkalom nyílik arra is, hogy szülök, gyerekek, nagyszülők együtt játsszanak. Ilyenkor a hagyományos játékoké elsősorban a terep: társasozásra, kártyázásra és más, hasonló játékokra az internetezők 38%-ánál kerül sor karácsonykor. Tízből egy internetező esetében az ünnepek alatt előkerülnek a számítógépes játékok (is). Ebbe az újkori, főként a fiatalok által kedvelt digitális időtöltésbe a szülők inkább, a nagyszülők azonban kevésbé vonódnak be: ahol játszanak számítógépes játékot karácsonykor, azok 40%-ánál a szülők is részt vesznek ebben, de csak 6%-uk esetében játszanak együtt a nagyival vagy a nagypapával.

Az ünnepi filmnézés és zenehallgatás egyre inkább digitális platformra kerül

A karácsonyi együttlét hagyományos elemeit is átszövi a digitális eszközök, az internet használata (gondoljunk csak az ajándékok online rendelésére, vagy a legjobb karácsonyi recept kikeresésére a neten), és igaz ez a filmnézésre, zenehallgatásra is. Hogyan nézünk filmeket, sorozatokat, műsorokat, és hogyan hallgatunk zenét karácsonykor?

Ha közös családi film-, sorozat- vagy műsornézésről van szó, akkor az ünnep napjaiban is az élő tévéműsorok a legnépszerűbbek – 70% használja ezt a lehetőséget. Emellett azonban a digitális hozzáférések is egyre elterjedtebbek. Háromból egy rendszeres netező online, ingyenes filmnézési lehetőséget fog használni karácsonykor (mint például a Youtube vagy a Videa), de sokan néznek a televízióból rögzített műsort vagy fájlcserélő oldalakról levadászott filmeket is (29 és 28%). Streaming szolgáltatást 12% fog használni karácsonykor filmnézésre.

A karácsony nosztalgikus hangulatba ringat bennünket: szinte hihetetlen, de a netezők 10%-a még hallgat bakelitlemezt karácsonykor! Azonban ezzel együtt is a digitális zenehallgatási lehetőségeket használjuk leginkább: 66% ingyenes online zenehallgatást választ majd, minden második kérdezett pedig CD-t. A karácsonykor zenét hallgatók 16%-ánál van jelen együtt a gyerek, a szülő és a nagyszülő is – a digitális lehetőségek közül a zenehallgatás teremt karácsonykor leginkább közös élményt a családi együttléthez.
Forrás: eNet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását