2024. március 19. - József, Bánk

Nyitott észak-ír határ?

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint a brit sajtószivárogtatások alapján kilátásba helyezett, a nyitott észak-ír határt garantáló nagypénteki egyezmény módosítása biztonsági problémák kiújulásához vezetne, így valószínűleg nem ez lesz a brit kormány következő lépése.
2019. január 22. kedd 11:33 - HírExtra
 

Az M1 aktuális csatorna keddi műsorában a szakértő hozzátette: az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság és az Észak-Írország által aláírt 1998-as egyezmény lehetővé tette az északír kiegyezést, de ha újra határellenőrzés lenne Észak-Írország és Írország között, elképzelhető, hogy a paramilitáris erők ismét megerősödnek.

Gálik Zoltán szerint a Brexit-megállapodás elfogadási folyamatának döntő problémája nem a az északír helyzet, hanem az, hogy az Egyesült Királyság nem döntött, a továbbiakban milyen kapcsolatot szeretne fenntartani az Európai Unióval. Amíg ez nem történik meg, addig Nagy Britannia az északír védőháló problémájával takarózik, ezzel fenntartva a jelenlegi helyzetet - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását