2024. április 27. - Zita

Megújulás kell a NATO-nak

A NATO hadviselésének átalakítására van szükség, a kollektív védelem új korszakában, a hatékonyság helyett az eredményességre kell összpontosítani - jelentette ki Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke szerdán Brüsszelben.
2024. január 17. szerda 13:18 - HírExtra

A holland tábornok a NATO-tagországok védelmi vezetőinek kétnapos találkozóját megnyitó sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az a korszak lezárult, amelyben minden előre láthatóan rendelkezésre állt, ellenőrizhető volt.
    
Oroszország ukrajnai offenzívája miatt a szövetség tagjainak át kellene alakítaniuk gondolkozásmódjukat, mivel olyan korszakban élünk, amelyben számolni kell a váratlan eseményekkel, és inkább az eredményességre kell fektetni a hangsúlyt - hangsúlyozta az admirális.
Mint mondta, "a hatalom tektonikus lemezei elmozdulóban vannak, ennek eredményeként az elmúlt évtizedek legveszélyesebb világával állunk szemben" - magyarázta.
    
"A NATO a kollektív védelem új korszakába lépett. Együtt nemcsak 1 milliárd állampolgár és tagországaink fizikai biztonságát, hanem a szabadságot és a demokráciát is védjük" - tette hozzá.
    
Rob Bauer szerint, az ukrajnai háború kimenetele meghatározza a világ sorsát.
    
"Ez a háború soha nem arról szólt, hogy Oroszországot bármilyen valós biztonsági fenyegetés érte volna akár Ukrajna, akár a NATO részéről. Arról van szó, hogy Oroszország a demokráciától fél, ami sokkal erősebb, mint bármilyen fizikai fegyver a világon. Ha az ukránok demokratikus jogokat akarnak, akkor az orosz emberek is hamarosan vágyni fognak rá" - jegyezte meg.
    
"Ezek a NATO legátfogóbb védelmi tervei a hidegháború vége óta. Korábban nem volt példa arra, hogy a NATO és a nemzeti védelmi tervek ilyen szorosan össze legyenek kapcsolva" - jegyezte meg az új védelmi tervekről Bauer.
    
Hangsúlyozta, hogy a szövetségesek most aktívan dolgoznak az új védelmi tervek megvalósításán, és felhívta a figyelmet, hogy katonai szempontból még több lépést kell megtenni ahhoz, hogy a NATO kollektív védelme elérje a kívánt szintet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását