2024. április 26. - Ervin

Ők kérnek elnézést

Herényi Károly és Csapody Miklós elnézést kért, amiért kizárták Balsai István, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László képviselőket az MDF-ből. És nem is akárhogyan, egy sajtótájékoztató keretein belül, ironikusan, de megtették, amire a Fõ
2007. november 16. péntek 16:06 - Pálfi Rita
Elnézést, hogy nem hagytuk!
• Elnézést kérünk Balsai István, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László uraktól, hogy feltételeztük, hogy a Fideszbe tartanak.

• Elnézést kérünk, hogy nem voltunk hajlandóak az Antalli örökséget és konzervatív elveinket feladni és a Fidesz tagozatába belépni.

• Elnézést kérünk, hogy pontosan előre láttuk, hogy Font Sándor és társai az MDF-ben is a Fidesz érdekeit képviselik.

• Elnézést kérünk, hogy nem akartunk tovább dolgozni olyan önérdek-képviselőkkel, akikben a szolidaritásnál és az elveknél erősebbnek bizonyult a mandátumokért való remegés.

• És önkritikát gyakorolva – bár erre nem vagyunk kötelezve – bocsánatkérésünket kiterjesztenénk még Lezsák Sándorra, a Fidesz-frakció képviselőjére is, amiért előre láttuk, hogy ő a Fidesz képviselője akar lenni.

• De akad még itt egy-két dolog, amiért elnézést kérnünk.

• Elnézést kérünk, hogy idejében felismertük, mekkora fenyegetést jelent Magyarország két táborra való szakítása, a politika populista ígéretlicitekre és hatalmi játszmákra való lebutítása.

• Elnézést kérünk, hogy már akkor láttuk: az Antalli örökséget és a konzervativizmus értékeit csak önálló, valódi jobbközép politikával lehet megőrizni.

• Elnézést kérünk, hogy a Fideszbe távozott képviselőkkel ellentétben mi nem voltunk hajlandóak beszállni az országot a csőd szélére taszító demagóg politikába.

• Elnézést kérünk, hogy az egykori MDF-es képviselőknek helyet biztosító párttal ellentétben mi a kampányban nem törtünk fel számítógép-szervereket, nem fenyegettünk meg más jobboldali képviselőjelölteket.

• Elnézést kérünk, hogy mi valódi ellenzéki politikát folytatunk, konzervatív alternatívát kínálunk a baloldali kormány politikájával szemben.

• Elnézést kérünk, hogy mindezen törekvéseinkhez nem tartottunk igényt olyan politikusokra, akik a konzervativizmus helyett a populizmust, a normális politika helyett a radikalizmust, a középosztály képviselete helyett a plebejus politikát választották.

Megkérdeznénk a volt MDF-es politikustársainkat, osztoznak-e a mély sérelmünkben, amit Antall József befeketítése okozott nekünk, vagy inkább közösséget vállalnak az Új Lakitelki Nyilatkozatot velük együtt jegyző Bíró Zoltánnal, aki az egykori állampárt által beépített ügynöknek titulálta Antall Józsefet?

Végezetül: Ha elérkezik az idő és a Legfelsőbb Bíróság dönt a felülvizsgálati kérelmünkről, ha kell, hát ismét elnézést kérünk.

Forrás: mdf.hu
Per a kizárás után

Azoknak, akik nem emlékeznének rá: 2004. szeptemberében Herényi Károly frakcióvezető kizárta a fent említett képviselőket és az időközben elhunyt Horváth Balázst az MDF-ből, mivel úgy ítélte meg, hogy a kérdéses politikusok már nem saját pártjuk, hanem a Fidesz érdekeit képviselik, politizálásuk eltér az MDF által képviselt eszméktől és a párt érdekeivel ellentétesek. Akkor Herényi Károly elismerte, hogy nem a képviselőcsoport döntését követve zárta ki őket, azonban hozzátette, hogy ezt a döntést pár nappal később a párt országos választmánya jóváhagyta.

A kizárás nem jogszerűen történt, ezért a bírósági ítélet érthető, a pert indító képviselők ügyvédje dr. Varga István (szintén volt MDF-es képviselő) ugyanis azt kifogásolta, hogy nem a frakció zárta ki őket, ahogy a házszabály rendelkezik, hanem Herényi Károly egy személyben döntött.

Eredetileg be kívánták perelni az Országgyűlést is, amely tudomásul vette a kizárást, de a bíró kimondta, hogy a Parlament nem perelhető. Ezzel szemben az MDF-et is bevonták a pereltek sorába, és a keresetből az eredetileg kért eredeti állapot visszaállítását kivették, mondván a képviselők nem szeretnének visszaülni az MDF soraiba. Pedig az érdekes baleset lett volna.

A bírósági döntés így is elég abszurd helyzetet hozott. A kizárt képviselőknek fejenként 2 millió forintos kártérítést ítélt meg (ezt az MDF már ki is fizette) és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte Herényi Károlyt. Nehéz azonban megtenni ezt, ha a régi döntés mozgatórugói a mai napig érvényesek. Az MDF felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, és kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését. A bírósági döntésének értelmében Herényi Károly újabb felszólítást kapott a napokban, hogy tegyen eleget az ítéletben foglaltaknak. Az ellentmondásos döntésre humoros válasz született.

Ami jár, az jár

Herényi Károly és Csapody Miklós duettben kértek bocsánatot volt társaiktól, felidézve a múltból azokat az okokat, amikért kizárták őket, vegyítve aktuálpolitikai elemekkel.

Elnézést kértek, mivel minden mondatuk ezzel a két szóval kezdődött. Ugyanakkor elmondták, hogy a bocsánatkérés címzettjei azóta már a Fideszben politizálnak, ezzel megmutatva, hogy a döntés (kizárás) bár jogtalan volt, de pártérdek szempontjából jogos. A félelmük, hogy társaik más érdekeket követnek és hogy politizálásuk már más párt ideológiáját tükrözi, beigazolódott. Herényi és Csapody felhasználták az adódó alkalmat, hogy ironikus bocsánatkérés formájában nemcsak volt párttársaikat, de azok új pártjának politikáját is ostorozzák. A sorba bevették Lezsák Sándort is, akinek személye konkrétan nem kapcsolódik az ügyhöz, de már egy ideje ő is a Fidesz sorait ékesíti. Az mindenesetre egyértelmű, hogy nem engesztelő szándékkal született a nyilatkozatuk.

Elnézést kérek, ha valakit megbántottam volna

Felhasználom az utolsó sorokat, hogy minden későbbi bonyodalmat elkerüljek, tehát én is elnézést kérek azért, mert szellemes megoldásnak tartom a két MDF-es képviselő bocsánatkérését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását