2024. április 29. - Péter

Sub Bass Monster is az Abszolút rekordért

Az átlagos magyar zenehallgatónak nem sokat mond a Máté Szabolcs név. Bezzeg a Sub Bass Monsterrel már más a helyzet. A legalacsonyabb és talán legszellemesebb magyar rapper, Gyulafirátót büszkesége szintén ott lesz a Szelektív Maratonon a Petőfi Csarnokb
2007. október 6. szombat 09:18 - Malina Adrienn
A Szelektív Maraton 2007. október 9. 17:00 órától október 13. 18:03-ig tart. A kitűzött cél: folyamatos műsorkészítés alvás nélkül. Ekkor lesz JoNeS 97,3 órája folyamatosan élő adásban és ezzel az a szándéka , hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon létezik Fekete Zenei Kultúra és ennek egyetlen képviselője az Abszolút Rádió.

Fellépők
Október 11. csütörtök:
22:00 Vinyl Warrior
23:00 Revolution & Döme
Éjfél Beatnuts (Koncert)
01:00 Dj Zefil & Dj Nadir

Október 12. péntek:
22:00 Hősök
23:00 Fankadeli
Éjfél Mc Gőz
01:00 A DJ Verseny 3 győztese

Október 13. szombat:
21:00 Break bemutató
22:00 Sub Bass Monster (nagy zenekarral)
23:20 Break bemutató
Éjfél SugarHill Gang
01:00 JoNeS & Dj Grand
Mindenki Szabijának az első albuma 1999-ben jelent meg "Félre az útból" címmel, és a rajta található dalok segítségével sikerült felkavarni a hazai hip-hop életet. "Nincs nő, nincs sírás", "Gyulafirátót", "4 ütem", "Mákvirág". Ezek a dalok a felelősek azért, hogy több mint 50.000 példányban kelt el a lemez és kivívott számtalan szakmai és közönségdíjat, többek között egy Arany Zsiráfot is.

Két év után a debütáló korongot újabb követte. 2001-ben napvilágot látott a "Tovább is van, mondjam még?". A csökkenő lemezeladásokkal dacolva közel 30.000 darab talált gazdára ebből az albumból is. Persze a díjak se maradtak el, így újabb Arany Zsiráf díjjal gazdagodott a gyűjtemény.

2002-ben egy remix lemez jelent meg "SBMX" név alatt, a legsikeresebb dalokat új köntösbe csomagolva. Az utolsó "életjelek" 2003-ban voltak hallhatóak egy kislemez formájában, és azóta gyanús csend. 2005 év végén megtört a csend és az érkező nagylemezt előharangozva megjelent Sub Bass Monster kislemeze, Sub Bass Monster címmel.

A névazonosság nem véletlenszerű, ugyanis a 2006 februárjában megjelenő stúdióalbum ugyancsak a Sub Bass Monster címet kapta.

A rapper számára az egyik legfontosabb elismerés az volt, hogy szülőhelye is felismerte a tehetségét. Ezt bizonyítandó, 2000. nyarán Sub Bass Monster-t Veszprém polgármestere - kiemelkedő kulturális munkájáért - Veszprém város aranyérmével tüntette ki.

Most a Szelektív Maratonról kérdeztem a véleményét.



Hogy készülsz, lesz valami különleges dolog az október 13-ai fellépésedben?


SBM: Igazából nem. Én nem szoktam olyan extra dolgot tervezni, nem csinálok különleges hátteret meg tűzijátékot. Mi a zenekarral egyszerűen begyakoroljuk az éppen aktuális dolgokat úgy, ahogy mi szeretnénk előadni. Persze mindig vannak apró cselek, de azokra nem kell napokig készülni, hanem mondjuk az utolsó előtti próbán eszünkbe jut, hogy az egyik résznél hirtelen belejátszunk valamit, akkor azt megcsináljuk.

A Szelektív Maratonról mi a véleményed?

SBM: Igazából én ennek csak örülök, hiszen a fekete zenét népszerűsíti, amit én is szeretek és zenét népszerűsíteni sokkal pozitívabb dolog, mert általában örömet okoz, ellentétben nagyon sok olyan dologgal, amibe óriási pénzeket ölnek, mint például egy mosópor reklám.

Szerinted Magyarországon háttérbe van szorítva ez a fajta zenei stílus?

SBM: Nem mondanám, hogy háttérbe lenne, legalábbis tudatosan biztosan nem. Az igaz, hogy nem kap annyi megjelenési lehetőséget. Én ezt a saját dalaimon tapasztalom, hiszen a magyar kereskedelmi rádiók nem játszanak rapet, és eleve a rapel mindig kicsit visszafogottabban bánnak.

A rekord kísérletről mi a véleményed?

SBM: Most magamban mosolyogtam kicsit, mert pár napja volt egy másik fekete zenéhez fűződő rekord. A leghosszabb ideig, azt hiszem 9 órán keresztül freestylerezett egy fiatalember. Úgy tűnik, most ezeknek a rekordoknak az időszakát éljük.

Mit gondolsz, sikerülni fog Jonesnak?

SBM: Ahogy én a Jonest ismerem, mindig minden sikerül neki, úgyhogy ebben is biztos sikeres lesz, én mindenesetre nagyon szurkolok!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását