2024. április 26. - Ervin

Utcai demonstráció Budapesten

Békés demonstrációt tartanak a hazai zöld szervezetek vasárnap délután Budapesten a légszennyezettség csökkentéséért.
2007. február 11. vasárnap 15:54 - Hírextra
2005-ben összesen 163 napon haladta meg az egészségügyi határértéket, és tavaly, illetve idén sem jobb a helyzet - de erről egyelőre nincsenek pontos adatok. Egy biztos: a rákkeltő szénhidrogénekkel teli, szállópor aránya sokszor a négy-ötszöröse a megengedettnek, és a nitrogén-oxid, illetve az ózon is rendre átlépi a határértéket - mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

Egy uniós irányelv alapján minden városnak komoly intézkedési tervet kell indítania, ha az összetevők bármelyike 35 napnál gyakrabban kúszik a határérték fölé. A fővárost ennek megfelelően két éve jogszabály kötelezi erre. Az önkormányzat el is készítette a maga programját, de a mai napig nem kezdett hozzá a megvalósításhoz - mondta Lenkei Péter.

A városvezetés felelőtlensége miatt tiltakozó zöldszervezetek képviselői a Városház téren gyülekeznek kettőtől, a kerékpáros szimpatizánsok pedig a Városligeti Műjégpályától indulnak ugyanekkor, és a Dózsa György út, Váci út, Nyugati tér, Bajcsy-Zsilinszky út vonalán jutnak el Városház térhez. A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Critical Mass mozgalom, a Magyar Kerékpárosklub, a Városi Biciklizés Barátai és a Zöld Fiatalok délután három órakor találkoznak a Merlin Szinház mögött, a Károly körút és a Bárczy utca sarkán.

A szervezők körülbelül 500 embert várnak. A Greenpeace a helyszínen egy Ausztriából hozott, akkreditált mérőműsszerrel fogja lemérni a levegő szennyezettségét, hogy fényt derítsen arra, mennyire pontosak a hivatalos adatok. A mérést egy terhes kismama, az egyik zöldszervezet tagja végzi majd.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását