2024. április 28. - Valéria

Óriás gázbolygót fedeztek fel

A Föld esetleges sorsát vetíti előre az eddig ismert egyik legöregebb, mintegy tízmilliárd éves bolygó, amelyet egy nemzetközi kutatócsoport fedezett fel - mondta Paparo Margit csillagász, a csapat magyar tagja csütörtökön az MTI-nek.
2007. szeptember 13. csütörtök 19:43 - Hírextra

A Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének munkatársa annak kapcsán nyilatkozott a távirati irodának, hogy a felfedezésről szóló cikket a Nature című tudományos hetilap csütörtöki száma közli.

Paparo Margit ismertetése szerint a Roberto Silvotti olasz csillagász vezetésével dolgozó 22 tagú kutatócsoport egy majdnem a fejlődése végén járó, öreg csillag körül keringő óriás gázbolygót fedezett fel.

A Nature-ben közzétett felfedezés előrevetíti a Föld sorsát, azt, hogy milyen lesz bolygónk öt milliárd év múlva, amikor a Nap már kimerítette hidrogénkészletét. A mintegy 10 milliárd éves, V 391 Peg b névre keresztelt égitest az első bolygó, amely túlélte naprendszere centrális csillagának úgynevezett vörös óriás fejlődési fázisát - hangsúlyozta a csillagász.

Magyarázata szerint a csillagok magjában a hidrogén-hélium fúzió termeli az energiát. A vörös óriás fázis akkor indul el, amikor a magban kezd kifogyni a hidrogén. Ekkor felgyorsul a hidrogén elégése, s amikor teljesen elfogy a magban, a hélium "következik", amely szénné, valamint oxigénné ég el. A folyamat hatalmas energiát termel, s ez "felfújja" a csillag külső burkát, vörös óriássá változtatva azt.
"A csillag egész szerkezete átrendeződik, térfogata megnövekszik" - foglalta össze a folyamat lényegét a kutató.

A V 3911 Peg b bolygó jelentőségével kapcsolatban Paparo Margit kifejtette, hogy "amikor visszaszámolták", kiderült: 5 milliárd éve ugyanakkora távolságra lehetett naprendszere centrális csillagától, mint a Föld a Naptól. A vörös óriás állapotában lévő csillag azonban most "kitölti" a Nap-Föld távolság 70 százalékát. "Ez olyan, mintha a mi Napunk majdnem elérne a Földig" - mutatott rá.
Ha a Nap kitöltené a távolság 70 százalékát, a Merkúr és a Vénusz mindenképpen eltűnne a Napban, a Mars viszont egyértelműen kívül maradna. A Föld ugyanakkor kritikus távolságra van a Naptól: lehet, hogy bolygónk is elnyelődik, de az is lehet, hogy túléli.

"A számítások azt mutatják, hogy a Föld végül is nem kerül be a Nap légkörébe. Ez a bolygórendszer, amelyik olyan volt, mint a mi Naprendszerünk, bizonyítékot ad nekünk arra, hogy a Föld túlélheti centrális csillagának vörös óriás fázisát" - hangsúlyozta Paparo Margit. Hozzáfűzte: ez adja a felfedezés jelentőségét, ez indokolja, hogy egy olyan tekintélyes nemzetközi folyóiratban publikálták az eredményeket, mint a Nature. Az elmúlt 15 évben 200 naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygót fedeztek fel, de kevés került be a Nature-be - jegyezte meg a csillagász.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását