2024. április 28. - Valéria

Mitől habzik a Rába?

Az elsődleges vizsgálat is megerősítette, hogy ezúttal vélhetően nem az osztrák bőrgyárak miatt habzik újra a Rába. A múlt pénteken vett három minta alapján készített elemzés szerint a Rába most nem annyira szennyezett, mint a korábbi habzáskor.
2007. november 13. kedd 07:12 - Hírextra

Azt azonban továbbra sem tudni, honnan származhat a szennyezés, ennek kiderítésére kedden soron kívüli vizsgálatot végeznek a Rába Szentgotthárd és Győr közötti, csaknem 200 kilométeres szakaszán - olvasható a környezetvédelmi minisztérium közleményében.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter azután rendelt el vizsgálatot, hogy nemrég kiderült, újra habzik a folyó. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség múlt pénteken három helyen vett mintát: a határtól csaknem 150 kilométerre lévő nicki műgátnál, valamint a jelentős szennyvízkibocsátású Sárvár fölött és alatt. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a korábbinál kisebb mértékű a szervesanyag-szennyezés, de azt továbbra sem tudni, honnan származik, ezért egy komolyabb vizsgálat mellett döntöttek.

Kedden soron kívül úgynevezett hossz-szelvény vizsgálatot végeznek a Rába Szentgotthárd és Győr közötti, csaknem 200 kilométeres szakaszán. Ez azt jelenti, hogy 20-30 kilométerenként vesznek mintát, és azt is ellenőrzik, hogy a jelentősebb szennyvíz-kibocsátók vezettek-e a Rábába magasabb szennyezőanyag-koncentrációjú szennyvizet. 12-15 telephelyen vesznek majd mintát. A laboratóriumi vizsgálati eredmények a hét végére készülnek el.

Szentgotthárdnál csak kisebb habpöttyök vannak, amelyek a szekemberek szerint messze nem összehasonlíthatóak a korábbi állapottal.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását