2024. április 28. - Valéria

Vándorolnak a legények

Mintegy 90 szakember részvételével országos vándorlegény-konferencia kezdődött a kézművesek képzése, a szakoktatás hazai helyzetéről és jövőjéről pénteken Debrecenben, a városi művelődési központban.
2007. november 16. péntek 23:38 - Hírextra
A hagyományok szerint a tanácskozást megelőzően nyitották meg a VII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat díjazott munkáiból rendezett kiállítást.

Tar Károlyné, az eseménynek otthont adó Debreceni Művelődési Központ igazgatója emlékeztetett arra, hogy a pályázatot 1995 óta kétévente hirdeti meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Művelődési Intézet, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány és a debreceni intézmény.

Csakúgy, mint az első alkalommal, most is az volt a kiírók célja, hogy lehetőséget teremtsenek a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, a megmérettetésre, hagyományápoló, alkotó tevékenységük továbbfejlesztésére - mondta az igazgató.

Hozzátette: az öt kategóriában (fonható szálas anyag, szövés, nemez, fazekas, fafaragás, hímzés - viselet - népi ékszer és bőrműves) külön vettek részt a pályázaton a 11-15 éves, illetve a 16-25 éves fiatalok.

A szakmai zsűri több száz pályamunkát értékelt. A pályázók az ország mintegy száz településén, falvakban, városokban végzik hagyományápoló tevékenységüket.

Az öt kategóriában összesen 67 díjat - 39 egyéni és 28 közösségi elismerést - osztottak ki. Azok az intézmények, amelyek több kategóriában helyezést értek el, vagyis a legeredményesebben szerepeltek a pályázaton, megkapták az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíjait.
Az országos kiállításhoz, amely december 7-ig tekinthető meg Debrecenben, ezúttal is kapcsolódik a vándorlegény-konferencia, amelyen szakoktatók, mesterek, iskolavezetők, pedagógusok, illetve fiatal oktatók vesznek részt.

Az idén a kézműves-képzés, a szakoktatás hazai helyzete és jövője szerepel a program középpontjában - mondta Tar Károlyné.

Beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával negyedik alkalommal jelentethették meg a díjazott fiatalok munkáit bemutató katalógust az országos kiállítás megnyitójára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását