2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ritka mint a fehér Hold

A mi Holdunkhoz hasonló égitest kozmikus ritkaság - állapították meg amerikai csillagászok. Égi kísérőnk évmilliárdokkal ezelőtt keletkezett, miután a Föld összeütközött egy Mars-méretű égitesttel. A hatalmas ütközés törmeléke az űrbe szóródott, ennek néh
2007. november 23. péntek 12:09 - Hírextra
Az Astrophysical Journal című amerikai folyóirat beszámolója szerint a világegyetem bolygórendszereinek mindössze 5-10 százalékában találhatunk hasonló módon keletkezett holdakat. "Amikor óriási karambol nyomán keletkezik egy hold, az nagy porral jár" - állítja Nadya Gorlova a gainesville-i Floridai Egyetem asztronómusa. "Ha sok hold keletkezett volna, akkor a csillagok körül a porfelhők nyomát látnunk kellene. Mi azonban ilyesmit nem tapasztaltunk".

A brit kutatók a NASA Spitzer-űrteleszkópjának adatait használva kutattak az ütközések nyomai után 400, nagyjából 30 millió éves csillag környékén. Körülbelül ennyi idős volt a mi Napunk a nevezetes kozmikus baleset idejében.

Sziklás anyagú bolygók a fiatal csillagok körüli anyagködből alakulnak ki lassacskán, számos nagyobb objektummal való találkozás építi őket egyre nagyobbra. Mindeközben por keletkezik. A csillagászok szerint ez kizárólag az adott naprendszer 10-50 millió éves korában történhet meg. Ezért ilyenkor megszokott látvány a csillagok körül keringő felhő. Azonban amikor a mi Holdunk keletkezett, a 30 millió éves Naprenszer bolygói már majdnem teljesen kialakultak. A kutatók ilyen, a bolygók kialakulásának "szemetétől" eltérő típusú ködre a vizsgált rendszerek közül mindössze egyben akadtak.

"Nem tudjuk, hogy az általunk tapasztalt egyetlen karambol után alakult-e ki hold, ezért a holdformálódás esélye talán még kisebb, mint gondoltuk" - mondta a kutatás egyik résztvevője, George Rieke, az Arizonai Egyetem tudósa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását