2024. április 27. - Zita

Csillagászati kuriózum

Öt bolygóból álló naprendszert, vagyis az eddig ismert legnépesebb bolygórendszert fedeztek fel amerikai csillagászok. A mostani felfedezés erősíti azt a tudományos feltevést, hogy nem csak a mi Napunk, mint csillag, hanem a világegyetemben a vele rokon é
2007. november 7. szerda 17:42 - Hírextra
A most felfedezett újabb Naprendszeren túli bolygó tömege ugyan 45-ször nagyobb a földinél, de hasonló közelségben kering anyacsillagához, vagyis az ő napjához, mint Földünk a Naphoz. Az 55 Cancri ötödik - immár - ismert bolygója 117 millió kilométer távolságban köröz napja körül, és 260 nap alatt tesz meg egy fordulatot, míg a Föld-Nap távolság 150 millió kilométer. Ez abból a szempontból érdekes, hogy az újonnan felfedezett planéta elvileg az élet kialakulására alkalmas övezetben található, és anyacsillaga is szinte olyan idős és akkora tömegű, mint a mi Napunk.

A felfedezők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az újonnan felfedezett bolygó a mi Szaturnuszunkhoz hasonló gázgömb-óriás lehet, így nem valószínű, hogy valaha is kialakulhatott rajta az élet. Viszont ha van legalább egy holdja, amely szilárd felszínnel rendelkezik, akkor viszont korántsem kizárt, hogy azon az égitesten legalábbis adottak a feltételek az élet megjelenéséhez. A csillagászoknak azonban még nem állnak rendelkezésére olyan érzékeny műszerek, hogy a Naprendszeren túli bolygók esetleges holdjait is kimutassák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását