2024. április 28. - Valéria

Nem lehet rágyújtani az utcán

Törvényben tiltotta meg csütörtökön a török parlament a dohányzást egyebek mellett az éttermekben, a bárokban, a kávéházakban és a tömegközlekedési eszközökön, elemzők azonban úgy vélik, hogy igen nehéz lesz érvényt szerezni a tilalomnak az erősen nikotin
2008. január 4. péntek 07:46 - Hírextra
Az új, Törökország tekintetében forradalminak minősíthető törvény tiltja a dohányzás valamennyi fajtáját: tilos lesz cigarettát, szivart vagy pipát szívni, hasonlóképpen tilalom sújtja a vízipipa szippantását is, pedig ez amolyan látványosság is volt az országot felkereső nyugati turisták számára.
A jogszabályt alá kell írnia még Abdullah Gül török államfőnek, ezután pedig másfél év leforgása alatt lép hatályba maradéktalanul az ország területén. Négy hónap után azonban tilos lesz a dohányzás a stadionokban és más nyitott sportlétesítményekben, a mecsetek kertjében, játszótereken, továbbá taxikon, vonatokon és kompokon (repülőgépeken és vonatokon már eddig is tilos volt). A televíziók nem sugározhatnak olyan vita- vagy showműsorokat, amelyeken dohányzó személyek láthatók.

Megfigyelők szerint nem lesz könnyű érvényt szerezni a törvénynek egy olyan országban, ahol sűrű dohányfüst gomolyog a legtöbb teaházban, étteremben és bárban, és amely a dohánytermékek egyik legnagyobb előállítója és fogyasztója a világon. A 75 milliós ország lakosságának harmada, a férfiak kétharmada cigarettázik - arányaiban kétszer annyian, mint a nyugat-európai országokban -, illetve a 7 és 11 év közötti gyerekek 11 százaléka is cigarettázik.

Törökországban már a törvény elfogadása előtt is komoly ellenérzéseket váltott ki a honatyák szándéka, egyesek undorítónak, a személyes szabadságjogokat sértőnek minősítették a jogszabályt. Fogadkoztak, hogy áthágják a törvényt, pedig ötven török líra (7350 Ft.) bírság vár azokra, akik megszegik a törvényt, és ötezer török lírát kell majd fizetniük azoknak a kávéház-, bár- és éttermtulajdonosoknak, akik vendégeiknek megengedik a dohányzást.

Hasonló dohányzási tilalom lépett hatályban január 1-től Franciaországban és Németország újabb nyolc tartományában (a korábbi három után).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását