2024. április 27. - Zita

Kiállítják a terveket

A fertődi Esterházy-kastély belső rekonstrukciós terveiből nyílik kiállítás csütörtökön a fővárosban, a Budapesti Városvédő Egyesület székhelyén.
2008. január 7. hétfő 15:21 - Hírextra

Baliga Kornél, Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, építőművész az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta, hogy 2001 óta saját költségén dolgozik az Esterházy-kastély belső rekonstrukciós tervein. Eddig a főépület legfontosabb helyiségeinek tervei készültek el, nyolc terem teljes belsőépítészeti helyreállításának tervei.

Hozzátette: a kiállítás, amely a 2005-ben megrendezett, "Eszterháza elveszettnek hitt falburkolatai" című tárlat folytatása, 24 tablón mutatja be az azóta elkészített belső rekonstrukciós terveket. A 2001-2005 között feltérképezett falburkolat-maradványok mellett elvégezték a mintegy 5 ládányi stukkótörmelék, fafaragvány, kandalló-töredék felmérését. Ezekre támaszkodva készültek el mintegy 8 terem rekonstrukciós tervei.

A tárlaton a szokásos műszaki tervek mellett a valóság illúzióját keltő perspektivikus ábrázolások is láthatóak, így a laikus közönség számára is elképzelhetővé teszik, milyen is lehetett Eszterháza a fénykorában.

Néhány terem komplett kiviteli tervét is bemutatják, és sok olyat is, melyet eztán kell megrajzolni. Kuriózumként először láthatja Budapest közönsége az 1856-ban leégett eszterházai Operaház tervrekonstrukcióit, valamint a Mária Terézia királynő 1773-as látogatására készített alkalmi kerti pavilon korabeli leírások alapján újrarajzolt tervét.

A belsőépítész, építőművész elmondta: a kiállítással azt szeretné elérni, hogy új lökést kapjon a kastély rekonstrukciója, amelyen - mint fogalmazott - az elmúlt félszáz év alatt "csak tódoztak-fódoztak". Úgy véli, a hajdani "csuda" már alig lelhető fel a fertődi Esterházy-kastély belsőiben.
A kastély a XIX. században sokat veszített fényéből, és a századfordulón is a főépület helyreállítására fordították a legnagyobb figyelmet. Nagyjából 1945-ig a belső tér legfontosabb elemei - falborítások, stukkók, freskók, festmények és gobelinek - a helyükön maradtak. A II. világháború fosztogató hadseregeinek pusztítását az 1958-as műemléki helyreállítás tette teljessé a megmaradt falburkolatok és stukkómennyezetek eltüntetésével.

A XVIII. század második felében épült, barokk műemlék kastély belső rekonstrukcióját bemutató kiállítás február 1-jéig tekinthető meg a Budapesti Városvédő Egyesület székhelyén, az V. kerületben, a Kossuth Lajos utcában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását