2024. április 28. - Valéria

Halálos veszélyt jelenthet a nátha

Német kutatók szerint jelenleg éppen a csimpánzok megmentésére tett elkeseredett kísérletek fenyegetik legjobban egynéhány főemlős-populáció életét. Az emberi megfázás kórokozója ugyanis bennük halálos kórrá fejlődik.
2008. január 28. hétfő 08:55 - Hírextra

A berlini Robert Koch Intézet munkatársai az elefántcsontparti Tay Nemzeti Park emberszabásúit vizsgálták, amelyek közül számos egyed halálát okozta a kutatók és az ökoturisták által behurcolt felsőlégúti fertőzés.

A német tudósok szerint a csimpánzok a "kalapács és az üllő közé szorultak" egyik oldalról az orvvadászat, másik oldalról a fertőzések tizedelik őket. A fertőzések forrásai, az ökoturisták és külföldi kutatók azonban annyi pénzt jelentenek éppen a majmok védelmére, amelyet a szegény afrikai országok nemzeti parkjai nem utasíthatnak vissza.

A Koch intézet kutatói 1999 és 205 között egyszerre öt légúti betegség "tűzfészkét" térképezték fel a kelet-afrikai rezervátum csimpánzainak körében. Az analízis kimutatta, hogy az esetenként a populáció 19 százalékának halálával járó fertőzések kórokozói kivétel nélkül emberi RSV-vírusok és streptococcus-baktériumok voltak.

"Nem lehetséges megszüntetni az emberek és a csimpánzok kapcsolatát egyik pillanatról a másikra" - magyarázza Fabian Leendertz, a kutatócsoport vezetője a New Scientist című folyóiratban - "mivel úgy találtuk, hogy a kutatóközpontoktól távolodva a majmok egyre inkább az orvvadászok veszélyének vannak kitéve. De azért keressük a megoldási lehetőségeket".

Pillanatnyilag a kutatók kizárólag arcmaszkban közelítenek a főemlősökhöz. A német tudósok által javasolt egyik jövőbeli lehetőség pedig az állatok számára kifejlesztett antibiotikum lenne. Ez a megoldás viszont ellenkezik a nemzeti parkok szabályával, amely tilt mindenféle emberi beavatkozást a természeti folyamatokba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását