2024. április 26. - Ervin

"Tómentés" zsilipekkel

A határon átívelő Fertő-Hanság Nemzeti Park osztrák részén, pontosabban a Fertőzugban zsilipekkel próbálják stabilizálni az osztrák szakemberek a kis tavak vízszintjét.
2008. február 3. vasárnap 12:28 - Hírextra

"A madár- és növényvilág, a nemzeti park valamint a turizmus együttes érdeke, hogy a víz tovább maradjon a szikes tavakban, és ne folyjék el" - magyarázta a vállalkozás okait Ilmic község polgármestere, Josef Loos.

"Vannak modellek, amelyek megmutatják, hogy mi történik, ha például öt centiméterrel megemeljük a vízszintet. Így elkerülhető, hogy a környező, művelés alatt álló földeket kár érje. A duzzasztás szintjét pontosan be lehet állítani" - mondta Loos.

A zsilipeket négy különböző helyen kívánják felállítani, valamennyit Ilmic külterületén - írta a bécsi Der Standard. A program a vízügyi valamint a természetvédelmi hatóságok, a község, a földbirtokosok valamint az Ilmici Biológiai Állomás összefogásával valósul meg. A zsilipek várhatóan tavaszra készülnek el.

A nemzeti park magyar oldalán a természetvédelmi szakemberek évek óta elárasztások és zsiliprendszerek segítségével alakítják ki a vizes élőhelyek rekonstrukcióit. Régen, amikor a Fertő-tó még szabályozatlan volt, ki-kilépett medréből, így biztosítva ezek létrejöttét. A sekélyvizű szikes tavak jelenléte azért igen fontos, mert egyfelől költőhelyet biztosítanak az itt fészkelő vízi- és partimadaraknak, másfelől fontos állomáshelyei a térségben átvonuló madártömegeknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását