2024. április 29. - Péter

Újfajta támogatás

A hátrányos helyzetű művészek, pedagógusok, kutatók és a tudománnyal, kultúrával, oktatással, sporttal foglalkozó civil szervezetek támogatására indít akciót a Prima Primissima Alapítvány - közölték a szervezet képviselői pénteken, Budapesten.
2008. február 8. péntek 14:07 - Hírextra

Tíz kiemelkedő, Prima Primissima Díjjal kitüntetett személyiség kéri a nézőket két közszolgálati és két kereskedelmi televízióban: ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát az alapítványnak.
Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdeményezés a passzív, vagyis az adózók körének mintegy 70 százalékára tehető réteget kívánja megszólítani. Véleménye szerint jobb, ha nem az államkasszában maradnak a személyi jövedelemből felajánlható forintok, hanem az adózó a nemzeti kultúra ügyét támogatja a pénzzel.

Az alapítvány egy elkülönített számlán tartja majd nyilván ezeket az összegeket, sorsukról a Prima Primissima Díj és Prima Díj korábbi kitüntetettjei döntenek. A formáról még nem határoztak, mivel nem tudják, hogy mekkora summa jön össze. Ha nagy, akkor ösztöndíjak alapításáról gondolkodhatnak, ha szerényebb, akkor projekteket támogatnak.

A cél azonban egyértelmű: a hátrányos helyzetben élő, fiatal alkotókat és kutatókat támogatják majd. A Prima Primissima Díjra és a Prima Díjra jelölés szisztémája, az odaítélés módja és a javadalmazás rendszere nem változik, de az ötéves tapasztalatokat a friss kezdeményezésnél is figyelembe veszik.

Az alapítvány kuratóriumához és a társadalmi tanácsadó testülethez érkező javaslatokról a korábbi Primissimák és Primák véleménye alapján határoznak majd, így szakmailag elfogulatlan, hiteles emberek kezében lesz a döntés - hangsúlyozták az alapítvány képviselői. Csányi Sándor megjegyezte, a jövőbe fektet be, aki részt vesz az akcióban.

A tíz ajánló: Hankiss Elemér szociológus, Jókai Anna író, Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Szabó István filmrendező, Lukács Sándor színész, Finta József építész, Jankovics Marcell filmrendező, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Sztevanovity Zorán előadóművész és Novák Ferenc koreográfus.

A Prima Primissima Díjjal kitüntetett Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt fűzte hozzá az elhangzottakhoz, hogy kétezer évvel ezelőtt Maecenas olyan híres költőket támogatott, mint Horatius és Vergilius. A személyi jövedelemadó 1 százalékának fölajánlásával minden magyar állampolgár mecénássá léphet elő - mondta.

Sztevanovity Zorán előadóművész úgy hiszi, a képernyőn való megjelenésükkel olyan erős impulzust adnak, amely sokakat buzdít majd az akcióra.

Novák Ferenc koreográfus véleménye szerint ma egy szegény sorsú fiatalnak rosszabbak az esélyei a tanulásra, a művészi tehetség fejlesztésére, mint a két háború között voltak. Ez a kezdeményezés pedig módot kínál a lehetőségek növelésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását