2024. április 28. - Valéria

Jobb a majmoknak az állatkertben?

Egyre több állatkertben javulnak a majmok életkörülményei, miközben vadon élő társaik helyzete folyamatosan romlik - állapította meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben tett hétfői látogatásán Jane Goodall.
2008. február 11. hétfő 16:05 - Hírextra

A világhírű brit főemlőskutató és környezetvédő, ENSZ-békenyagykövet a gorilláknak épülő új kifutót tekintette meg. Az 1500 négyzetméteres szabadtéri kifutó heteken belül elkészül. "Jó érzés visszatérni és látni a fejlődést" - mondta Goodall, aki legutóbb 2004-ben járt a budapesti állatkertben. "Biztató folyamat, hogy egyre több helyen javul a fogságban tartott állatok környezete. Kint a vadonban viszont napról napra szörnyűbb a helyzet. A hegyi gorillák és sok kisebb termetű faj, például a bonobó a kihalás szélére került."

Goodall a hatvanas-hetvenes években végzett kutatásaival forradalmasította a főemlőskutatást. Elsőként mutatta ki például, hogy az emberszabású majmok eszközöket használnak, és Goodall számolt be először arról is, hogy a csimpánzok körében előfordul a kannibalizmus, sőt, szabályos háborúkat is vívnak egymással. E felfedezések nyomán újra kellett fogalmazni, hogy mi is a különbség az ember és a többi főemlős között.

Jane Goodall figyelme később az ökológia és a környezetvédelem felé fordult. "Mi, emberek borzasztó dolgokat művelünk ezzel a szegény bolygóval, de a megoldás is a mi kezünkben van" - mondta a kutató. 1991-ben megalapította a Gyökerek és rügyek mozgalmat, amelynek célja a szemléletformálás, a fiatalok környezettudatos nevelése. Az elnevezés szimbolikus, hiszen "a gyökerek a szilárd talajba kapaszkodnak, a felfelé, a napfény felé törő rügyek pedig ugyan aprók, de akár falakat is képesek áttörni, és egy jobb élet reményét adják" - mondta Goodall.

A 16 tanzániai iskolásgyerekkel indult mozgalomnak ma már százezernél is több tagja van, és világszerte majdnem 9 ezer csoport működik. "Legfontosabb üzenetük, hogy minden ember minden nap jobbá teheti a világot, ha felelősségteljesen gondolkodik és dönt."

Erről szól Goodall legutóbb Magyarországon megjelent könyve, A remény gyümölcsei - Kalauz az ésszerű táplálkozáshoz című kötet is, és ez lesz a téma hétfő esti előadásán is, amelyet a Rügyek és gyökerek magyar szervezete és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szervezett. Az Amíg élek, remélek című ingyenes előadás helyszíne és időpontja: ELTE, Lágymányosi Campus, Budapest, XI. Pázmány Péter sétány 1/C, Bólyai terem, hétfő este 6 óra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását