2024. április 28. - Valéria

Kalapács alá kerül a vár

Árverésen szeretné fél évszázadra hasznosítani a munkácsi vár középső szintjét a munkácsi polgármesteri hivatal.
2008. március 4. kedd 15:17 - Hírextra
A munkácsi polgármesteri hivatal city.mukachevo.net honlapján kedden közzétett pályázati kiírás szerint a város 2057. évi lejárattal bérbe adná a tulajdonát képező vár középső udvarát. A mintegy 2400 négyzetméternyi alapterületű várrész árverezését március 18-án tartják. Az aukcióra elsősorban olyan stratégiai befektetők jelentkezését várják, akik hajlandók jelentős tőkét beruházni a létesítmény idegenforgalmi, szállodaipari célú fejlesztése, működtetése és állagmegőrzése érdekében.

A XIV. századból fennmaradt, Ukrajnában nemzeti jelentőségű műemlékként számon tartott munkácsi várban a szovjet időszakban mezőgazdasági gépészeket képező szakiskola működött. Ukrajna függetlenné válása után a vár egy részét restaurálták, de az építmény olyan hatalmas, hogy eddig nem sikerült előteremteni a teljes felújításához elegendő pénzt. A mostani árverezési pályázat is már a második, mivel az első iránt nem volt megfelelő érdeklődés.

A kalapács alá kerülő középső várudvaron nagyon sok helyiség - hatalmas termek, szobák - találhatók. Ezek üresen tátongnak, falaik málladoznak. Ugyanakkor azonban a történelmi emlékhelyet, amely a régió egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága, nagyon sok látogató keresi fel mind Ukrajnából, mind Magyarországról

Az árverés nyertesétől a munkácsi polgármesteri hivatal - immár az előző aukciónál enyhébb feltételek mellett - minimumként azt várja el, hogy fizessen a városnak havi 25 ezer hrivnya (865 ezer forint) bérleti díjat és mintegy 350 millió forintnak megfelelő összegből restauráltassa a középső várudvart.

A munkácsi polgármesteri hivatal egyúttal kéréssel fordult Ukrajna közjogi méltóságaihoz, a parlamenti pártok vezetőihez, hogy segítsenek megtalálni a projekt kivitelezésére képes befektetőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását