2024. április 29. - Péter

Méreginjekciós kilövés betiltva

Megtiltotta a kóbor kutyák méreglövedékkel való irtását Ungváron Kárpátalja megye természetvédelmi ügyésze. Miroszlav Balko szerdán meghozott döntésével kötelezte az unvári polgármesteri hivatalt, hogy azonnali hatállyal függessze fel a város területén kó
2008. március 12. szerda 21:25 - Hírextra

Az ungvári polgármesteri hivatal január végén adott utasítást méreginjekciós lövedékek beszerzésére és a városban rendkívüli mértékben elszaporodott gazdátlan kutyák kiirtására. A kóbor állatok elpusztítását egy városi tanácsi (közgyűlési) képviselő indítványozta, akinek a gyerekét kétszer támadták meg kóbor kutyák, ezen kívül januárban találtak egy veszett ebet.

A nagy lendülettel elkezdett kutyairtási akció komoly felháborodást keltett az ukrajnai állatvédők és ungvári lakosok körében. A beszüntetését most a környezetvédelmi ügyész Ukrajna állatvédelmi törvényének az állatokkal való kegyetlen bánásmódot tiltó cikkelyére hivatkozva rendelte el. A jogszabály az állat elpusztítását csak veszettség vagy más különösen veszélyes fertőző betegségek esetén engedélyezi.

Más ukrajnai városokhoz hasonlóan Ungváron is komoly gondot okoz a háromezresre becsült kóborkutya-populáció. A megyeszékhelyen csak tavaly több mint félezren fordultak kutyaharapással orvoshoz.

Szerhij Ratusnyak polgármester a kutyairtás kapcsán őt ért bírálatokra válaszolva elmondta: mind a megyei hatóságok, mind a rendvédelmi szervek és szakszolgálatok elengedték a fülük mellett többszöri javaslatát, hogy oldják meg közösen a problémát, amelyet a város köztereit ellepő kóbor kutyák okoznak.

Ungváron nincs kutyamenhely, ezért a polgármesteri hivatal tavaly egyhektárnyi területet bocsátott az állatvédők rendelkezésére állatotthon építése céljából, ám az ügy a jó szándéknál nem jutott messzebb.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását