2024. április 29. - Péter

Művészek a fókabébik lemészárlása ellen

Orosz állatvédők és híres művészek tüntettek szerdán a Fehér-tenger partján a fókabébik legyilkolása ellen. Lajma Vajkule énekesnő elmondta: eddig is meggyőződése volt, hogy nem szabad bántani a kis fókákat, de azok után, amit látott, világgá szeretné ezt
2008. március 12. szerda 23:39 - Hírextra
"Éppen olyanok, mint az embergyerekek, ugyanúgy sírnak és hívják a mamájukat" - mondta.
A művészek, újságírók és állatvédők olyan helyeken jártak, ahol hatalmas, fekete szemeikkel nemrég látták meg a napvilágot a kicsi, még fehér bundájú fókák. A tüntetők transzparensein többek között ilyen jelszavak álltak: "El a kezekkel a kis fókáktól!", "Oroszország vérontás nélkül".

Viktor Guszev, az ismert sportújságíró kijelentette: végtelen düh önt el mindenkit, aki csak egyszer is látta, hogyan ölnek meg egy ilyen kis állatot.

Az akció szervezője, a Vita elnevezésű állatvédő szervezet elnöke elmondta: felhívással fordultak a halászati állami bizottsághoz az arhangelszki terület vezetésével közösen, s ebben kérték, hogy tiltsák meg az egy évnél fiatalabb fókák megölését. A művészek és újságírók hasonló követeléssel a kormányhoz fordultak. Válasz még egyik felhívásra sem érkezett, de az akció résztvevői elmondták: nem hagyják annyiban, és tovább harcolnak a fókabébik megkíméléséért.

A Fehér-tengeren egyre kevesebb kis fóka jön a világra - 2004 és 2007 között 350 ezerről 120 ezerre esett a számuk - részben mivel a halászat nyomán egyre csökken a táplálékul szolgáló halállomány, de zavarják a fókákat az élőhelyeik közelében járó tankhajók is, és erősen csökkenti az állományt az éves vadászat.

A fókákat húsuk és szőrméjük miatt vadásszák számos országban, és az állatvédők, környezetvédők, ismert művészek, sztárok rendszeresen tiltakoznak a vadászatok ellen, különösen pedig a kis fókák tömeges lemészárlása ellen: a fiatal állatok bőre és szőrméje puhább és selymesebb, ezért kelendőbb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását