2024. április 26. - Ervin

Lyukas a felhő, alighanem földrengés lesz?

Kínai kutatók úgy gondolják, hogy a felhőkből kiolvasható egy közelgő földrengés. Kuo Kuang-meng (Guo Guangmeng) és Bin Vang (Bin Wang), a honani (Henen) Nanyang Normal Egyetem geofizikusai két súlyos dél-iráni földrengést megelőzően is szokatlan lyukakat
2008. április 12. szombat 17:09 - Hírextra

Méréseik szerint a lyukak pontosan követték az alattuk futó tektonikai törésvonalakat, és órákon át ott is maradtak, míg a körülöttük lévő felhők folyamatosan mozgásban voltak. Felfedezésüket a "New Scientist" című szaklap adta közre.

Mindkét esettel egyidőben a talajhőmérséklet emelkedését is tapasztalták a kutatók a törésvonalak mentén. A jelenségek után két-két hónappal a területeket a Richter-skála szerinti hatos, vagy még erősebb földrengés rázta meg.

Kuo és Vang sejtései szerint a felhők feloszlását a törésvonalakból kiszivárgó gázok okozták. Ezzel a melegedésre is lenne magyarázat. A kutatók szeretnék, ha eredményeik segítségével meg lehetne jósolni a földrengések közeledtét, a szakma azonban kételkedik.

Orosz kutatók már az 1980-as években megfigyeltek földrengéseket megelőzően szokatlan felhőformációkat és a hőmérséklet ingadozását, a felhők és a földrengések kapcsolatáról mégis alig született publikáció.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását