2024. április 27. - Zita

Parlamenti krónikák

Dióssy Gábpor államtitkár felszólalásában elismerte, hogy Magyarországon nagyon sokaknak nincs megtakarítása és egy korlátozott körbe összpontosul a befektetők köre. A szándék az, hogy azokat a megtakarításokat, amelyek készpénzben vagy bankbetétben vanna
2008. április 15. kedd 17:13 - Hírextra
Rétvári Bence (KDNP) reagálásában kiemelte: ha ilyen célja van az államnak, akkor államkötvényt kellene kibocsátania.

Baráth Etele (MSZP) elmondta: hosszú évtizedre van szükség a mai problémák megoldására. Szerinte az állami cégekben tulajdoni hányadot kellene adni a közhasznú szervezeteknek, amelyek így további munkahelyeket teremthetnének és olyan szociális területekre is eljutnának, ahova mások nem. Több százezer új munkahelyet lehetne így létrehozni. Egy-egy szervezet 50-70 milliós vagyonhoz is juthatna - tette hozzá Baráth Etele.

Halmai Gáborné (szintén MSZP) felszólalásában arról beszélt, hogy szükség van közös gondolkodásra, szemléletváltásra és nagyon fontos a közösség fejlesztése.

Pettkó András (MDF) azt hangsúlyozta, hogy mind a két oldalnak tudomásul kell vennie: a XXI. században teljesen másként kell munkahelyeket teremteni, mint a XX. században. Szerinte például jelentős lépést lehetne tenni a munkanélküliség leküzdésében a távmunkaprogramokkal.
Gúr Nándor szocialista képviselő azt fejtette ki, hogy tovább kell erősíteni a családsegítő szolgálatokat, hiszen a szükséges tudáshoz hozzá kell segíteni a megszülető gyerekeket. További tennivalókat sorolt fel a munkaerőpiac területén. A hátrányos régiókban a problémák hatványozottabban vannak jelen, ezért a kormánynak pozitív diszkriminációt kell alkalmaznia - fűzte hozzá. A kormánypárti képviselő szerint meg kell törni a nonstop segélyezés rendszerét és minél több embert kell munkához juttatni.

Horváth János (Fidesz) felszólalásában kiemelte: Magyarországon megvan a tulajdon, megvan a szükséges munkaerő, mégsem áll össze a kép. Ennek oka szerinte az adórendszerben, a szabályozásban keresendő.

Nagy László szocialista képviselő azt mondta, egyszerre van jelen Magyarországon munkaerőhiány és munkaerőtöbblet. A mobilitásra nehéz választ találni, a szakképzés kérdésére könnyebb - jegyezte meg.

Rózsa Endre (szintén MSZP) arról beszélt, hogy a program meghirdetésekor már lehetett érezni, egy új, minőségi szakaszába érkezett a magyar közoktatás. Kiemelte: a program az oktatásnak minden mozzanatára és szereplőjére kiterjed. Szólt arról, hogy 2009-től három éven keresztül 130-140 milliárd forint áll majd rendelkezésre a közoktatásra a programban. Ennek egyharmada hazai, kétharmada uniós forrás.

László Tamás (Fidesz) szerint a program a kormány pótcselekvése, és olyan témákat emel fel a kormány, amik evidenciák. Kérdésesnek nevezte, hogy a kormány mikor számol el a munkanélküliséggel, az oktatás "lezüllesztésével", "az állami magántulajdon magánzsebekbe vándorlásával". Hozzátette: a program megvalósításához új kormány is kellene.

Gyenesei István független képviselő kiemelte: konszenzus van arról, hogy a munka, a tudás és a tulajdon szorosan összefügg, elválaszthatatlan egymástól.

Sem kormány-, sem ellenzéki oldalon nincs értelme válságról beszélni. Megoldásokra van szükség, arra, hogy mind a hátrányosokat, mind a tehetségeseket fogadni tudó iskolarendszer működjön. Arra, hogy valós megélhetést hozó tulajdona legyen az embereknek - mondta Gyenesei István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását