2024. május 3. - Tímea, Irma

Ezrek özönlöttek ki a terekre drukkolni

Ezrek tódultak az utcára a lisszaboni rövidtávú triatlon Európa-bajnokságon, a hazai szurkolók ugyanis olyan világklasszisnak szurkolhatnak, mint Vanessa Fernandes.
2008. május 10. szombat 18:46 - Hírextra
A versenyzők végig tömött sorok előtt haladnak el, megbecsülni is nehéz, mennyien állhatnak a pálya mentén. Egy azonban biztos, a hatalmas érdeklődés a 23 éves portugál lánynak szól, aki a dél-európai ország egyik legnagyobb olimpiai aranyesélyese. Korábban Portugália korántsem számított triatlonos nagyhatalomnak, ugyanakkor mostanra ez a sportág is lázba hozza a helyieket, nemcsak a nemzeti ügynek tekintett futball.

Fernandes alig 18 évesen, 2003-ban nyerte első Világkupa-futamát Madridban. Egy évvel később megismételte sikerét, továbbá Rio de Janeiróban is győzött, ám az ötkarikás játékok akkor még túl nagy falatnak bizonyult, csak nyolcadik lett Athénban. Viszont diadalmenete azóta tart, ahol elindul, szinte biztosan nyer, a dobogó alsóbb foka már csalódás tőle... Tavaly nyert a hamburgi vb-n, a koppenhágai Eb-n, továbbá első lett a győri duatlon-világbajnokságon is, hét Vk-részvétele közül hatszor szakította át a célszalagot, egyedül Mooloolabában kellett beérnie harmadik hellyel.

Fernandes ma már különböző termékek - legyen az sportszer vagy kenyér - reklámarca, egész Portugália ismeri és elismeri. Mindezt figyelembe véve érthető, hogy színültig megtelt a versenyközpontként szolgáló - és áprilisban cselgáncs Eb-nek otthont adott - Atlantico Csarnok és hogy valóságos emberáradat lepte el a portugál főváros tíz évvel ezelőtti világkiállításra épült negyedét.

A tomboló szurkolóseregben jól felismerhetően magyarok is megtalálhatóak, méghozzá - a távolságot és triatlon honi népszerűségét tekintve - nem is kis kompániával: csak Oroszlányból 22-en keltek útra a város három versenyzőjéért, a juniorok között indult Szalay Szandráért és Balogh Barbaráért, továbbá a szintén juniorkorú, de élete első felnőtt világversenyén rajthoz álló Tóth Zsófiáért. A szurkolók elszántságát jelzi, hogy egyenpólót viselnek, amelyet direkt az Eb-re készíttettek.

Ha az oroszlányi tehetségek fejlődése töretlen marad, akkor talán 2010-ben Budapest utcái is hasonló képet mutatnak majd a világbajnokság alkalmával...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását