2024. április 27. - Zita

A megfelelő műfüves cipő kiválasztása: mire kell figyelni?

Ma már rengeteg műfüves futballpályával találkozhatunk Magyarországon is. Ez egyáltalán nem meglepő, mivel a labdarúgás iránti igény folyamatosan növekszik, viszont nem mindenhol van lehetőség természetes fűvel borított pálya kialakítására. A műfű tökéletes megoldást jelent, azonban teljesen más körülményeket teremt a játékosok számára.
2024. január 13. szombat 21:50 - HírExtra

Felkészülés a műfűre: melyik focicipő az ideális?

A műfűhöz szükséges talaj kialakítása teljesen eltér a természetestől. Itt nincs helye nagy fém stopliknak, mivel az könnyen kárt tenne a felületben. Sokkal kisebb, más formájú stoplikra van szükség. A Focicipőbolt műfüves focicipő kínálata jól megmutatja, hogy miben különböznek ezek a lábbelik a megszokott, “hagyományos” stoplis cipőkhöz képest.

A vásárlás során oda kell figyelni a jelölésekre. Ugyan a talpuk egyértelműen eltér a természetes fűre szánt cipőkétől, de jobb biztosra menni. Ha műfüves focicipőt keresünk, akkor az AG, TF/TT jelöléseket kell keresni. Az AG egy afféle hibridet jelent, amit természetes fűvel borított pályán is lehet használni bizonyos helyzetekben. A TF cipőket pedig leginkább műfüves kispályákra ajánlják. Ha megnézzük a talpukat, akkor láthatjuk, hogy sokkal több, de kisebb stopli, barázda található rajtuk. Ez a maximális tapadás miatt van. Itt már nem az a cél, hogy a focicipő képes legyen “megkapaszkodni” a talajban.

Nagyobb felületnek kell érintkeznie a talajjal, hogy megfelelő legyen a tapadás, de a megcsúszás megelőzése miatt még továbbra is szükség van stoplikra, mélyebb barázdákra. Fontos, hogy egy TF cipőt semmiképpen se használjunk természetes fűvel borított pályán vagy a teremben, mivel nem nyújtanak elegendő tapadást ezeken a pályatípusokon.

Minőségi műfüves cipők közül lehet válogatni

Mind a Nike, mind az Adidas képviselteti magát ebben a szegmensben. A legjobb teljesítményt nyújtó focicipők között válogathatunk. Minden nagyobb szériának (pl. Adidas Predator, Nike Mercurial) vannak műfüves változatai, így a csúcsminőség már ezekre a pályákra is betört.

Érdemes is őket választani, mivel sokkal jobban védik a lábat, mint az átlagos lábbelik. A biztonság, a testünk védelme kiemelten fontos, egy minőségi focicipőben pedig elkerülhetjük a komoly sérüléseket, de a kisebb horzsolásokat, karcolásokat is.

A műfüves pályák jelentik a jövőt?

Természetesen nem kell megijedni, nem fognak eltűnni teljesen a “hagyományos” pályák, de az egyértelmű, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, és egyre egyszerűbb műfüves futballpályákat kialakítani és fenntartani is. Az újonnan épülő kispályás focihoz szánt területek döntő többsége már ezt a megoldást alkalmazza. Ezért is ajánlott minden játékosnak beszereznie legalább egy pár műfüves focicipőt, mert idővel egyre többször kell majd ilyen pályán játszani, edzeni és éles párharcokat megvívni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását