2024. április 29. - Péter

XIX. századi házat építenek újra Tordason

Rekonstrukciós terv alapján, az 1800-as évek tót házainak hasonmásaként építik fel a tájházat Tordason; a közadakozásból készülő épület alapkövét pénteken helyezték el.
2008. május 17. szombat 09:00 - Hírextra
A várhatóan egy év alatt felépülő tájházat a több mint negyven tagot számláló Tordas Értékmegőrző-fejlesztő és Kulturális Közhasznú Egyesület kezdeményezésére hozzák tető alá, s a faluban élő idős emberek által adományozott, jellegzetes bútorokkal, használati tárgyakkal rendezik be.

Márki Ferenc, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, azért "kénytelenek" az 1800-as években épült tót házak eredeti építészeti stílusát hűen követő épületet emelni, mert a faluból eltűntek az öreg házak, lebontották, átépítették, korszerűsítették őket, s az utolsót sem sikerült megmenteni.

A rekonstrukciós tervet egy 1943-ban megjelent leírás, Wünscher Frigyes: Tordas, a Balogh Elemér szövetkezeti mintafalu című munkájában leírtakat követve készítették el.

A falak felhúzásánál és a tető felrakásánál bontott anyagokat használnak majd, csupán a beépítésre kerülő faanyag lesz "mai". A mintegy 5,5-6 millió forintos beruházással megvalósuló tájházat azért nevezik tót háznak, mert Tordasra az 1700-as években, szlovák, népiesen tót lakosság települt, s építette fel jellegzetes, a hellyel és pénzzel való takarékosságra valló házait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását