2024. április 26. - Ervin

Ápold a hunkultuszt!

Több ezer vendéget várnak szombaton a Pest megyei Tápiószentmártonba a 6. Attila napi kulturális, gasztronómiai rendezvényre, amely a hunok "Isten ostoraként" emlegetett királyára való emlékezés jegyében zajlik majd - közölte a település polgármestere az
2008. május 22. csütörtök 20:18 - Hírextra
Tóth János elmondta: az Attila-kultusz ápolásának az alapját a helyiek körében az adja, hogy feltételezések szerint a 404-től 453-ig élt uralkodó fapalotája éppen a mai Tápiószentmárton területén állt. Befektetők összefogásával hamarosan meg is épül a vár képzeletbeli mása, ami idegenforgalmi látványosságként meghozhatja a falunak és a gazdaságilag elmaradott térségnek a felemelkedést. A világon ugyanis - mint a polgármester mondta - mindmáig Attila és Puskás Ferenc a két legismertebb magyar, így a vár évi akár 1 millió turistát is ide vonzhat.

A szombati rendezvényen szó lesz arról is, hogy a meggyengült Római Birodalmat megtámadó, ádáz lovasai élén hódító Attila az itáliai kalandozásából hazatérve hadizsákmányként magával hozott egy Ildikó nevű szépséges leányt, akit nagy menyegzőt rendezve feleségül is vett. A nászéjszaka azonban tragédiába torkollott, az ifjú vőlegény egyik ütőere ugyanis megpattant és így Attila "belefulladt saját vérébe." A legenda szerint titkos helyen, feltételezések szerint éppen Tápiószentmárton környékén temették el rengeteg kinccsel. A temetés résztvevőit is lenyilazták, hogy ne szivárogjon ki a pontos helyszín titka.

A rendezvényen koncertet ad a Kormorán együttes, bemutatkozik a moldvai csángó zenét játszó Tatros együttes. Lesz magyar pásztorkutya-bemutató, tánc, az ínyencek pedig kanalazhatnak a kondérban rotyogó szürkemarhapörköltből. Maga a helyszín is érdekes, mert az Attila-dombon zajlanak az események, e helynek a föld mélyéből érkező bioenergia révén sokan gyógyítóerőt tulajdonítanak és ezért vissza-vissza járnak ide - hívta fel rá a figyelmet Tóth János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását