2024. április 26. - Ervin

Az MSZP szerint túl vagyunk a mélyponton

Az MSZP szerint túl vagyunk a mélyponton, a gazdasági adatok javulnak, és ez a foglalkoztatásra is hatással lesz - mondta Filló Pál, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére a Központi Statisztika
2008. május 29. csütörtök 15:34 - Hírextra
Az utóbbi hónapok gazdasági adatait nézve elmondható, hogy a helyzet csak javulni fog - közölte a kormánypárti képviselő, aki szerint az év végére az sem elképzelhetetlen, hogy Magyarország elérje a négyszázalékos gazdasági növekedést, ami a munkaerőpiacra is hatással lesz. Hozzátette: úgy tűnik, egyre gyorsabb ütemben növekszik a gazdaság, és ez munkahelyteremtést hozhat.

Filló Pál súlyos problémának nevezte azt, hogy alulképzettek a magyar munkanélküliek, mivel döntő többségük csak az általános iskolát, vagy még azt sem végezte el.

Ezek a munkavállalók nehezen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, nincs irántuk kereslet - fűzte hozzá.

Filló Pál közölte, a következő hónapokban ezeken az embereken akarnak segíteni önkormányzati közmunkaprogramokkal és képzésekkel. Erről szól a Munka, tudás, tulajdon program - jegyezte meg.
Arra a kérdésre, hogy az előző évi adatokhoz képest miért volt alacsonyabb a foglalkoztatottak száma 52 ezerrel, Filló Pál ezt a gazdasági növekedés csökkenésével, demográfiai okokkal, szezonális hatásokkal és az állami beruházások kis mértékű visszafogásával magyarázta.

Egy másik kérdésre, hogy lehet-e csökkenteni a munkanélküliség átlagos, 17,1 hónapos időtartamát, az MSZP-s képviselő azt mondta, ebbe a csoportba az ötven év feletti és az alulképzett munkavállalók tartoznak. Az ő segítésükre a kormánynak vannak célzott programjai - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ennek ellenére nehéz ezeket a csoportokat visszavezetni a munkaerőpiacra.

A KSH csütörtökön közölt adatai szerint az idén február és április között a foglalkoztatottak száma 3 millió 850 ezer, a munkanélkülieké 323 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A munkanélküliek 47,3 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását