2024. április 28. - Valéria

Rendőrség a lista élén – videóval

Július 29-e kedd van. 25 évvel ezelőtt ezen a héten a Police zenekar uralta a Billboard listáját: „Every breath you take” című dalukkal, és Synchronicity albumukkal. E dupla „uralom” még negyed évszázad távlatából is olyan erős, ho
2008. július 29. kedd 19:00 - paulson
A Police zenekart úgy gondolom, hogy senkinek nem kell bemutatni. Még azok is, akiknek esetleg az együttes neve nem mondana semmit, azért Stingről már hallottak. És a mai napsütéses hangulatban az „elslágeresedés” ösvényére lépve választott „Every breath you take” című dalt még az első két halmaznál is népesebb tömeg tudná továbbdúdolni az első taktusoktól.

A Stingből, Andy Summersből és Stewart Copelandből álló Police 1977-ben alakult, népszerűségük csúcsára a nyolcvanas évek elején jutottak. Ennek ékes példája a „Synchronicity” című album, melyből csak az Egyesült Államokban több mint 8 millió példány kelt el (5 albumukkal összesen 50 millió feletti lemezeladással büszkélkedhetnek) Egy évvel a nagy sikerű lemez megjelenés után oszlottak fel (bár nem hivatalosan). De mai rajongóiknak sem kellett búslakodniuk, hiszen Roxanne (egy számról van szó, nem egy hölgyről) 30. születésnapjának alkalmából újra összeálltak egy turné erejéig.

Az „Every breath you take” Sting Francis Tomelty-vel való házasságának összeomlása idején született. A dal elsőre talán egy szép, szerelmes nótát idéz bennünk, ez azonban tévedés. Lényegesen sötétebb árnyalatokkal bír. Sting egyszer elmondta, hogy valószínűleg valami Big Brother (nem a valóságshow, hanem a figyelő Nagy Testvér, tudjátok: Orwell, 1984) karakter járt a fejében, aki minden egyes mozdulatát lesi.

Lehet ebben valami, hiszen a szám a Rolling Stone magazin legjobb dalainak ötszázas listáján a 84. helyre került. 1984-ben pedig elnyerte a legjobb dalnak járó Grammy-díjat (nem kisebb slágert, mint Michael Jackson Billie Jeanjét legyőzve). És azt se felejtsük el, hogy az együttes neve magyarul annyit tesz: rendőrség. Egyébként Copelandtől származik, elmondása alapján két dolog miatt döntöttek e név mellett: egyrészt olyan szót kerestek, amit a világon mindenhol ismernek. Másrészt úgy gondolták, hogy ezzel a névvel bármit kiadhatnak.

Ma a 25 évvel ezelőtti slágerlista első helyezettje előtt meghajolva, nem az „Every little things she does is magic”, sem a „dúdús” (De Do Do Do…), de még csak nem is „Message in a Bottle” című dalt nézhetitek és hallgathatjátok, hanem a sokat emlegetett „Every breath you take” jön.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását