2024. április 28. - Valéria

Megkapta az építési engedélyt a Nemzeti Emlékhely

Megkapta az építési engedélyt a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely, megkezdődhet a Királyi Séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron kiemelt projekt támogatási szerződésének aláírásra való előkészítése - jelentette be kedden Székesfehérvár p
2008. szeptember 2. kedd 20:45 - Hírextra
Erről Warvasovszky Tihamér (MSZP) a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány kuratóriumának székesfehérvári ülését követően tájékoztatta az újságírókat.

Emlékeztetett rá, hogy a Királyi séta kiemelt projekthez - amelynek része a hely történelmi jelentőségéhez méltó Nemzeti Emlékhely kialakítása is - Székesfehérvár önkormányzata tavaly nyerte el az európai uniós támogatást.

A teljes projekt megvalósítása 2,3 milliárd forintba kerül, s abból egymilliárd forint a Nemzeti Emlékhely fejlesztését szolgálja.

A teljes beruházási költség mintegy 85 százaléka az uniós támogatás, a többi az önrész, amelyet egy konzorciumi szerződés értelmében a városi önkormányzat és a terület gazdájaként a Fejér Megyei Önkormányzat fenntartásában működő megyei múzeum finanszírozna.

A múzeum azonban abból a pénzből kívánta kifizetni a rá jutó 70 millió forintos önrészt, amelyet tavaly - Székesfehérvár polgármesterének módosító indítványát elfogadva - a Nemzeti Emlékhely fejlesztésére nyújtott a központi költségvetés. Ezt a pénzt önrészként nem lehet felhasználni, a múzeumnak vissza kellett utalnia.

Mint Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta, a kuratóriumi ülésen abban állapodtak meg a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével, hogy a hiányzó hetvenmillió forint pótlására közösen próbálnak megoldást találni, de Székesfehérvár soron következő közgyűlése is keresi majd a lehetőséget a segítségre.

A Nemzeti Emlékhely felépítményére vonatkozó terveket kissé finomítani kell - mondta el az újságíróknak Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A terv szerint ugyanis Szent István bazilikáját egy jelképes szelvénnyel, építészeti jellel mutatnák be, s az elképzelés szakmai vitát váltott ki. Ezért a kuratórium javaslatára társtervezőt vonnak be a munkába, s annak kiválasztását követően az év végére elkészülhet a terv kiviteli dokumentációja, jövőre pedig megkezdődhet az építési közbeszerzési eljárás. Mindez azonban nem akadályozza meg a támogatási szerződés megkötését- hangsúlyozta Mezős Tamás.
A projekt megvalósítását koordináló Viniczai Tibor (MDF) alpolgármester elmondta: a terv "finomításán" építészek, képzőművészek dolgoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását