2024. április 26. - Ervin

38 éve halott és halhatatlan - videóval

38 évvel ezelőtt halt meg Jimi Hendrix, legendás gitáros, a hangszer talán egyik legnagyobb virtuóza. A muzsikus zenei öröksége önmagért beszél. Ha szavakkal kéne kifejezni, azt mondanánk, amit ő az amerikai himnusz egyéni felfogású előadása után mondott:
2008. szeptember 18. csütörtök 14:50 - paulson

Hendrixet már életében olyan jelzőkkel illették, mint "az első gitáros, aki majd bluest játszik a Marson" vagy "a tűzimádó vudugyermek". Nekünk talán a zambó (mint néger-indián félvér) Jimmy elnevezés okozta a legnagyobb traumát, mely kedves kollégánk agyából pattant ki. Azt azonban komolyan, de még komolytalanul sem lehet elvitatni tőle, hogy iskolateremtő és megkerülhetetlen figurája a gitárzenének. Dalai és hatása nem fakultak a halála óta eltelt 38 év alatt.

Szép példa erre az is, hogy júliusban mekkora hírverést kavart hogy Stepen Stills (Crosby, Stills, Nash and Young) bejelentése, hogy eddig soha nem publikált Jimi Hendrix felvételre bukkant otthonában, rendrakás közben. (Szívesen mennénk hozzá lomtalanításra.) De az örökérvényűséget mutatja az is, hogy Hendrix figurája és két felvétele is szerepel a Guitar Hero című videojáték negyedik kiadásában.

Az sem meglepő, hogy idén szeptemberben a kultikus rockzenész gitárjáért egy gyűjtő (átszámítva) mintegy 84 millió forintot fizetett egy árverésen. Az értékén biztos az is dobott egy keveset, hogy arról a hangszerről van szó, amit Jimi Hendrix meggyújtott a legendás monterey-i fesztiválon.

És ami már történelem: Jimi Hendrixet 1970. szeptember 18-án holtan találták londoni szállodai szobájában, az orvosok szerint kábítószer túladagolás végzett vele. Ahogy az a legendás zenészeknél lenni szokott, - főleg, ha nem teljesen tisztázott körülmények közt távoznak az élők sorából – megjelentek a nem hivatalos magyarázatok a legenda halálára.
Összeesküvés elméletek, gyilkosság vagy öngyilkosság, kábítószer-túladagolás vagy a saját hányása okozta vesztét, nem lehet tudni. Ami biztosan igaz, az a Rolling Stone amerikai zenei magazin búcsúmondata : "Jimi Hendrix volt az első fekete muzsikus, aki versenyre hívta a fehérek rock and roll-ját - és le is győzte azt..."

Jimi Hendrixre egyik legismertebb dalának magyar verziójával emlékezünk. Bár igaz, hogy a Hey Joe eredetileg nem a gitárvirtuóz szerzeménye. A dalt Billy Roberts folkénekesnek tulajdonítják, azonban a ma ismert legtöbb feldolgozás Hendrix 1966-os számából indul ki. Igaz ez a Hobo Blues Band első albumán található magyar, rockzenei dialógusként előadott Hey, Joejára is.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását