2024. április 29. - Péter

A többség támogatja a kormányfő adócsökkentési terveit

A többség támogatja a kormányfő adócsökkentési elképzeléseit és a lehető legtöbb eszközzel fellépne a feketegazdaság ellen, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a tervezett adócsökkentés mértéke megfelelő-e - állapította meg a Medián felmérése, am
2008. szeptember 19. péntek 17:22 - Hírextra
A reprezentatív felmérést a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából szeptember 5-9. között készítették, 1.200 ember megkérdezésével.

Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjáról az emberek körülbelül háromötöde hallott, ám közülük csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak részleteit. A felmérés szerint az adójavaslatok többsége kifejezetten népszerűnek bizonyult, csak az adóamnesztia kérdésében vannak többségben az elutasítók.

A megkérdezettek különösen helyeslik az adórendszer egyszerűsítését, a költségvetés egyensúlyának megőrzését és azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben adókedvezménnyel segítsék a munkahelyteremtést. Az adórendszer egyszerűsítését 86 százalékuk támogatta, míg azt, hogy 2009-ben 5 százalékkal csökkentsék a vállalkozások által fizetett munkáltatói járulékot, 76 százalék helyeselte.

A céges autók után járó adókedvezmény megszüntetését vagy a dohányáruk illetékének kismértékű emelését a nagy többség elfogadhatónak tartaná az alacsonyabb adókért cserébe, a természetbeni juttatások adókedvezményének megszüntetése már sokkal nagyobb ellenállásba ütközik.

A feketejövedelmek kifehérítését célzó tervezeteket többnyire hatásosnak tartották, a megkérdezettek szerint különösen a szabályok szigorítása és az adózással kapcsolatos eljárások felgyorsítása alkalmas a feketegazdaság visszaszorítására.

A felmérésből kiderült, hogy a tervezet elemei népszerűbbek az MSZP szavazói körében, de az ellenzéki szavazók között is többségben vannak azok, akik a konkrét elképzeléseket támogatják.
Az adócsökkentés lehetséges pozitív hatásaiba, a gazdasági versenyképesség, az életszínvonal és a foglalkoztatottság javulásába vetett hit is a kormánypárt szavazói között a legmagasabb.

A behajthatatlan adótartozás vagy az amiatt kiszabott büntetés elengedése az adóváltoztatási tervek legkevésbé elfogadott eleme. Mindez annak ellenére van így, hogy a megkérdezettek többsége (53 százalék) úgy gondolja, a kis- és középvállalkozások általában nem saját hibájukból, hanem az adózási feltételek miatt halmoznak fel adótartozást.

A teljes adóamnesztiára vonatkozóan kétféle kormányzati javaslat (az egyik azok számára született, akik korábban eltitkolták, de most bevallják a jövedelmüket, a másik azoknak, akik tőkéjük nagy részét külföldön tartották, ám most hazahoznák), támogatottsága csekély: 27, illetve 28 százalék. A fővárosiak körében az elfogadók aránya az átlagosnál lényegesen magasabb (45, illetve 41 százalék).

Alig vannak többségben azok, akik szerint bármiféle kedvezményre (az adótartozás, illetve a büntetés elengedésére) lenne szükség a feketén szerzett jövedelmek kifehérítéséhez. A lakosság 41 százaléka úgy gondolja, hogy inkább más eszközökkel kellene fellépni a feketegazdaság ellen.

Összességében a felmérés készítői szerint elmondható: erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a tervezett adócsökkentés mértéke (a kutatásban 2009-re 300 milliárd forint szerepelt) a költségvetés jelenlegi állapotát figyelembe véve megfelelő-e vagy sem. Az MSZP-szavazók többsége nagyjából ekkora adócsökkentést tartana szükségesnek, míg az ellenzéki szavazók, a 30 évesnél fiatalabbak, a diplomások és a fővárosiak fele szerint ennél nagyobbra lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását