2024. április 29. - Péter

Putyinról nevezték el az utat

Nem kell több utcát rólam elnevezni - kérte Vlagyimir Putyin volt orosz elnök, jelenleg miniszterelnök, azt követően, hogy újabb helyen került fel a neve az utcasarkokra. Fekete humornak is tűnhet, de az egykori elnökről nevezték el az egykor rommá lőtt c
2008. október 8. szerda 07:41 - Hírextra
Vlagyimir Putyin volt az, aki 1999-ben megindította a második csecsen háborút azt követően, hogy a szakadár köztársaság területéről megtámadták az Oroszországhoz tartozó Dagesztánt. Moszkvában és más orosz városokban közben többszáz áldozatot követelő robbantásokat hajtottak végre lakóházak ellen, amit a hatóságok a csecsen szeparatisták számlájára írtak. A Kreml bírálói, így az időközben meggyilkolt Anna Politkovszkaja és Alexander Litvinyenko, azonban azt állították, hogy az orosz titkosszolgálat állt a merényletek hátterében.

Az újabb háború több tízezer áldozatot követelt. A jogvédő szervezetek rendszeresen elítélték mindkét felet, amiért kivégzéseket és emberrablásokat hajtottak végre, és kínzást alkalmaztak. Moszkva szigorúbb bírálatokat kapott, mivel reguláris hadserege és belügyi erőinek egyes egységei hajtottak végre jogsértéseket. Például, 2000 februárjában, Groznij egyik külvárosában, Aldiban, a bevonuló katonák figyelmeztették a lakosokat: úgynevezett "tisztogatást" végző különleges egységek jönnek a nyomukban. Amikor ezek megérkeztek, legkevesebb 50 civilt, jobbára középkorú és idős embert gyilkoltak meg.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld Moszkvához hű elnöke, akinek apját a lázadók ölték meg, most Vlagyimir Putyin sugárútra keresztelte át a csecsen főváros, Groznij újra átadott főutcáját.

Kadirov, akit gyakran vádolnak jogsértésekkel, azt mondta: "Putyin gyakorlatilag megmentette a köztársaságot. 51 ország nemzetközi terroristáit győzték itt le" - fejtegette, majd hozzátette: csecsenként és muzulmánként kész meghalni Vlagyimir Putyinért. A kétsávos Putyin sugárút közepén immár pázsittal övezett járda található, két-két oldalán pedig világosra vakolt színes tetejű többemeletes házak állnak, amelyeket az utca szintjén gránitburkolat díszít. Az ünnepélyes megnyitóra kivezényelt iskolások a "Ramzan Csecsenföld büszkesége!" és "Kadirov a csecsenek jövője" jelszavakat skandálták.

A közel másfél kilométer hosszú főutca újjáépítése 120 millió dollárba került, és 3000 ezer építőmunkás dolgozott rajta.

Vlagyimir Putyin szóvivője visszafogottan reagált és azt mondta: a szövetségi miniszterelnök nem támogatja, hogy utcákat nevezzenek el róla, de nem is tudja megtiltani, mivel az Oroszországi Föderáció tagköztársaságai saját hatáskörben dönthetnek az ilyen ügyekben.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását