2024. április 28. - Valéria

Bronzkori harcok nyomait őrzik a feltárt sírok

Német régészek legkevesebb ötven olyan áldozat földi maradványaira bukkantak, akiket több mint háromezer évvel ezelőtt, a bronzkorban öltek meg egy fegyveres támadásban.
2008. október 13. hétfő 07:58 - Hírextra
A Berlintől északra lévő Demmin környékén feltárt leletek tanúsága szerint a csata Kr.e. 1300 körül zajlott. Ez az első bizonyíték arra, hogy a bronzkorban az Alpokban háború dúlt - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

Az egyik koponyán egy pénzérme-nagyságú sérülést fedeztek fel, ami arra utal, hogy a húszas-harmincas éveiben járó harcost halálos ütés érhette. A leletet megvizsgáló neurológus szerint a férfit egy furkósbottal üthették fejbe, s a sebesülés után mindössze néhány órát élhetett.
Detlef Jantzen régész szerint az áldozatok többsége fiatal férfi, feltehetően harcosok, ám akadnak köztük nők és gyermekek is. Feltehetően a támadók fogságba ejthették a falu néhány lakóját, majd leölték őket.

A tudósok az áldozatok földi maradványait DNS-vizsgálatnak vetik alá, hogy megtudják, rokonsági kapcsolatban álltak-e egymással, valamint, hogy élnek-e távoli leszármazottaik a térségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását