2024. április 27. - Zita

Krúdy Gyulára emlékeznek szülővárosában

Október 17. és 21. között rendezik meg a Krúdy Napokat Nyíregyházán, ahol a város szülöttére, Krúdy Gyula íróra emlékeznek nagyszabású program keretében - közölte Csabai Lászlóné, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere hétfőn az önkormányza
2008. október 13. hétfő 14:15 - Hírextra
A város Krúdy Gyula munkásságához méltóan olyan rendezvénysorozatot szervez, amelyekre a településen található irodalmi emlékhelyekkel együtt érdemes mindenkinek ellátogatnia - hangsúlyozta az önkormányzati vezető.

Markovics Attila, a helyhatóság kulturális irodavezetője elmondta: a pénteki nyitónapon Krúdy irodalmi szalon és kiállítás nyílik a városházán, s könyvbemutatót is rendeznek, majd tudományos emlékülést tartanak Krúdy Gyula világa és nyelve címmel. Este a város hat legnagyobb vendéglátóhelyén Krúdy-vacsoraestet rendeznek, ahol az író egykori kedvenc ételeit tálalják fel újra.

Szombaton középiskolásoknak szerveznek vetélkedőt, majd irodalmi délutánra várják az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójába. Az Omnia Kávészalonban felolvasóest lesz, a romániai szatmárnémeti Ady Endre Társaság tagjainak részvételével.
Vasárnap Krúdy Filmnap lesz a helyi Kölyökvárban. Október 20-án, hétfőn a Móricz Zsigmond Könyvtárban szerveznek Krúdy-emlékműsort, amelyen az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjai működnek közre. Az író korának zenéjéből este pedig hangversenyt tartanak a Vikár Sándor Zeneiskola koncerttermében.

Október 21-én, az író születésnapján koszorúzási ünnepség lesz Krúdy Gyula szülőházánál, majd a Bessenyei téri emlékműnél rendeznek ünnepséget, ahol a nyíregyházi színház művészei adnak elő jelenetet az író egyik művéből. A város iskoláiban mindenütt megemlékeznek az író munkásságáról, a rendhagyó irodalmi órán egyszerre tízezer diák bővítheti ismereteit Krúdy Gyula alkotásairól. A színházban emlékestet rendeznek, míg a vendéglátóipari szakközépiskolában gasztronómiai vetélkedő lesz a diákoknak az író ételeinek elkészítéséről.

A sajtótájékoztatón Markovics Attila irodavezető arra is kitért, hogy a nyíregyházi középiskolákban a jövő évtől szabadon választott érettségi tétel lesz Krúdy Gyula irodalmi munkássága, a helyi tanterv átalakítását már meg is kezdték a szakemberek. Hozzáfűzte: tervezik Krúdy Gyula műveinek sorozatban történő megjelentetését is.

Krúdy Gyula (1878-1933) első novellája 15 éves korában látott napvilágot, ettől kezdve írásait rendszeresen közölték különböző napilapok és folyóiratok. Még nem volt 20 éves, amikor első novelláskötete megjelent. Bár írt a Nyugatnak és több más folyóiratnak is, mindenféle írói csoportosulástól távol tartotta magát. Életében talán ezért is nem értékelték művészetét, bár Szindbád-sorozatával, főként annak első kötetével, A vörös postakocsival óriási közönségsikert aratott.

Több mint 60 regényt, mintegy 3 ezer elbeszélést, több száz ifjúsági elbeszélést, 7 színdarabot és több ezer cikket írt. Művei ma is népszerűek, különösen 1957 után adták ki sok kiadásban könyveit, s írásai alapján készült a magyar filmművészet egyik legjobb alkotása, a Huszárik Zoltán rendezte Szindbád. Krúdy Gyula 1933-ban hunyt el Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását