2024. április 29. - Péter

9000 éve is volt TBC?

Izraeli partok mentén elsüllyedt, kilencezer éves csontokban fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport a tbc nyomait, ami azt bizonyítja, hogy a betegség legalább háromezer évvel idősebb, mint eddig gondolták.
2008. október 15. szerda 10:50 - Hírextra
A leletből meghatározhatják, hogyan alakult át a gümőkór az évezredek során, ami jövőbeli hatékonyabb kezeléséhez is támpontot adhat. A tbc-baktérium által okozott fertőző betegség elsősorban a tüdőt támadja meg. Világszerte évente 9,2 millió embert fertőz meg és 1,7 milliót pusztít el. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló törzsek terjedése egyre nehezebbé teszi a kór gyógyítását.

A betegséget okozó mikobaktériumok a vérárammal szétszóródhatnak és tüdőn kívüli tuberkulózis alakulhat ki. A csontokat érintő tbc főként a mellkasi és ágyéki csigolyákat támadja meg, de előfordul a térdben és a csípőben is. A csontszövetben a fertőzés kiterjedt szövetelhalást, csonttöréseket okoz.
A brit és az izraeli kutatók úgy vélik, anya és csecsemője csontjaira találtak rá Haifa mellett a tengerfenéken. DNS-elemzés és a csontokon lévő jellegzetes, tuberkulózistól származó elváltozások bizonyítják, hogy a 9000 éves, mára elsüllyedt neolitikus falu két lakóját a tbc baktériuma fertőzte meg - közölték a kutatók a Public Library of Science című online tudományos portálon szerdán.

További tesztek igazolták, hogy olyan baktériumtörzsről van szó, amely csak emberekben található és hasonló ahhoz a baktériumhoz, mely ma fertőzi meg tuberkulózissal az embereket. "A törzs, amelyet találtunk - amennyire megállapíthatjuk - azonos egyes baktériumokkal, melyek ma keringenek és fertőzik az embereket" - mondta Helen Donoghue, a University College munkatársa, a kutatócsoport tagja.

A korábban igazolt legrégebbi tbc-baktériumtörzset az időszámításunk előtti 3000 körüli időkből származó egyiptomi maradványokban találták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását