2024. április 27. - Zita

Exkluzív interjú a miniszterrel

A világválság árnyékában új klímakonferencia körvonalazódik. Az Európai Unió szeretne egy kiotóihoz hasonló jegyzőkönyvben megállapodni a világ legszennyezőbb országaival az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásáról. A konferencia előkészítéséről
2008. október 15. szerda 11:59 - Pénzes Dávid
A lengyel kormány meghívására Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden Varsóba látogatott. Ott megbeszéléseket folytatott negyven ország megbízottjaival, köztük harminc miniszterrel. A téma az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és a Kiotói Jegyzőkönyv feleinek decemberben esedékes poznani csúcstalálkozója.

A poznani klímacsúcs célja egy új globális és átfogó klímavédelmi megállapodás előkészítése a 2009 végén Dánia fővárosában, Koppenhágában megrendezésre kerülő csúcstalálkozóra. Szabó Imrét közvetlenül a Varsói találkozó után sikerült elérnünk.

Milyen eredményt hozott a megbeszélés?

A találkozó eredetileg a Poznani konferencia előkészítése volt. A legfontosabb eredmény, mégis az, hogy a pénzügyi válság, ami most végigsöpör a világon, nem állíthatja meg azt a munkát, amit a Kiotói Konferencia óta a világ vezető környezetvédelmi politikusai és aktivistái végeznek. Ennek a régóta tartó küzdelemnek a CO2 kibocsátás, illetve az egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítása a célja. Varsóban most mindenki egyetértett abban, ezt nem szabad leállítani.

Fontos eredmény, hogy az itt megjelent miniszterek megállapodtak abban, Európának egységes álláspontot kell képviselnie majd a Poznani találkozón, méghozzá pozitív megközelítésben, azaz támogatni kell a poznani nyilatkozatot.

Mi van a nyilatkozatban?

Kiotói Jegyzőkönyv
Az 1992-ben elfogadott ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményhez gyakorlatilag minden állam csatlakozott, míg az 1997-es Kiotói Jegyzőkönyvhöz több mint 170 állam csatlakozott, a fejlett államok közül az USA kivételével. Ezért az USA-t, mint legnagyobb kibocsátót azóta sokan hevesen támadják.
A nyilatkozat több felvetést tartalmaz. A legfontosabb természetesen a kibocsátás csökkentésének szabályozása. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 2 Celsius fokot. Ehhez az unió álláspontja szerint 2050-re az üvegházhatású gáz kibocsátásokat bolygó szinten legalább 50 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy 2050-re az éves fejenkénti üvegházhatású gáz kibocsátásnak legfeljebb 2 tonnára kell csökkennie.

E mellett a nyilatkozat szól az üvegházhatású gázok kibocsátása elleni küzdelem közös pénzügyi alapjainak megteremtéséről, és a harmadik világ szerepéről, illetve szerepvállalásáról. Külön foglalkozunk a legnagyobb kibocsátókkal is. Kérdés, ugyanis az Egyesült Államok, Kína valamint India miképpen hozhatók be a közös klímapolitikába. Ezen az országok gyorsan felfutott gazdaságai mára meghatározó mértékben járulnak hozzá a kibocsátáshoz, ezért kihagyhatatlanok az ügyből.

Lehet Poznan egy új Kiotó?

Az előzetes jelentések szerint több tízezer ember jelenlétére lehet számítani, ők mind a konferencián fognak részt venni, tehát az érdeklődés nem lebecsülendő. Ugyanakkor Poznannak egyelőre csupán előkészítő a jelentősége lesz, hiszen mindenki az amerikai elnökválasztás kimenetelére tekint. Mire a konferencia létrejön kiderült ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. A klímakonferencia szempontjából meghatározó, hogy az új adminisztráció miként viszonyul majd a kérdéshez. Várjuk, milyen pozitív változást hoz, és ehhez milyen gyorsan tudnak igazodni, azaz milyen minőségű és mennyiségű feladatot tudnak felvállalni.

A Kiotóhoz hasonlatos eredményt Koppenhága tudja talán majd produkálni. Mindenki abban reménykedik, hogy 2009-ben Dániában megszületik a megállapodás a világ vezető hatalmai és a harmadik világ országai számára is elfogadhatók lesznek.

Mit tud Magyarország hozzátenni akár a poznani, akár a koppenhágai konferenciához?

Az Európai Unió tagállamaként és Magyarországként is jelen vagyunk. Azt a vállalásunkat, amit az Unió fele ígértünk – vagyis hogy 2020-ig csökkentjük a kibocsátásunkat – mi és is az egész Unió is vállalja. Ezt még hajlandó is az EU tovább csökkenteni, ha az USA, Kína és India is megfelelő részt vállal a kibocsátás csökkentésből.

2050-re ma még viszonylag könnyen vállalnak az országok csökkentést, mi azonban azt szeretnénk ha ennél közelebbi dátum lenne a cél. Egyelőre 2020-ig vállalt az Unió 20 százalékos teljes kibocsátás csökkentést. De nem lenne baj, ha akár 2012 is lehetne egyfajta megállapodást kötni. Magyarország pillanatnyilag előnyös helyzetben van, mert a kibocsátásunk olyan alacsony, hogy nem érjük el a maximum szintet, így eladható kvótákkal is rendelkezünk.

Akkor a jövőben sem lesz gond tartanunk a csökkentést?

Ezt én nem mondanám. A fogyasztásunk és az energiaigényünk egyre nő. Nálunk is azt kell átgondoljuk, milyen technológiai váltással tudjuk csökkenteni az energiafelhasználást és kibocsátást. A villamosenergiát előállító erőműveink jelentős része modernizációra szorul. A másik oldalról viszont tény, hogy a háztartásokban nagyon pazarlóan bánunk az energiával, mondom ezt annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban drasztikus energia-áremelkedést éltünk meg. Ezért van szükség olyan programokra, melyek az energiaracionalizálás célozzák: hőmérsékletszabályozás, nyílászárócsere, szigetelés. Emellett szándékunkban áll az alternatív energiaforrások elterjesztése. Különösen a közösségi létesítményeknél támogatnánk a napenergiának és a hőcserés energiafelhasználásnak a bevezetését.

Honnan lenne erre pénz?

A már említet kvótákból. Szerződést kötöttünk Belgiummal és Spanyolországgal és van még néhány vevő a láthatáron. Itt sokmilliárd forintról van szó. Heteken, hónapokon belül többmilliárd forintos bevétele lesz ebből az országnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását