2024. május 2. - Zsigmond

Lassan vége a járványnak

Lecsengőben van a szalmonellajárvány, amelyben tömegesen betegedtek meg a dél-dunántúli régió több általános iskolájában és óvodájában a napokban - közölte Szűcs Mária, a tisztiorvosi szolgálat regionális intézetének főorvosa pénteken Pécsett, sajtótájéko
2008. november 21. péntek 11:26 - Hírextra
Az ÁNTSZ kezelni tudja a járványt, a pácienseknél csillapodnak a tünetek, s nem valószínű, hogy nagy számban fordulnának elő újabb megbetegedések. Esetleg családon belül fertőződhetnek meg még néhányan - tette hozzá Szűcs Mária.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy a járványt kiváltó élelmiszerre vonatkozó vizsgálatok még nem zárultak le, így konkrét eredményekről sem tud beszámolni. Azt azonban elmondta, hogy bár eddig a betegség forrásaként megjelölt túró mintáinak egyikében sem találták meg a baktériumot, az ÁNTSZ nem veti el a "túró-vonalat", mert minden intézményben, ahol a fertőzés megjelent, túrós tésztát vagy pásztortúrót ettek a gyerekek.

A járvány november 3-án kezdődött, öt somogyi iskolából és három pécsi óvodából 187 beteget jelentettek, később családokban összesen 4 hozzátartozó fertőződött meg. Azt már minden érintett közösségben kimutatták, hogy egyértelműen szalmonella okozta a tömeges megbetegedést.
Lövey László, a Somogy Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgatója szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy összesen 15 mintát vizsgáltak meg, ezeket az intézményeknek túrót szállító gyártótól, azaz a barcsi Dráva-Tej Kft.-től szerezték be.

Hozzátette: gyűjtöttek mintát kereskedelmi forgalomból, és olyan nagyobb forgalmazóktól is, amelyek a barcsi tejüzemtől vásároltak, de "a minták mindegyike tiszta volt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását