2024. április 29. - Péter

A sok testmozgás végzetes lehet

Azok a várandós nők, akik több mint 4 és fél órát edzenek egy héten, kockára teszik saját és babájuk egészségét is, mert jelentősen megnövekszik náluk a terhességi magas vérnyomás betegség kialakulásának veszélye - derül ki egy dán kutatásból.
2008. december 4. csütörtök 15:13 - Hírextra
A terhes nők számára napi 30 perc mérsékelt mozgás ajánlott, amely jót tesz a kismamának és a babának is. Egy új kutatás azonban bebizonyította, hogy ennek az időkeretnek a túllépése akár végzetes is lehet a várandós nőkre nézve.

Dán és norvég kutatók összesen 85 ezer olyan dán nő adatait fésülték át, akik 1996 és 2002 között estek teherbe. Azt találták, hogy a heti 1 órás és 15 perces kocogás megduplázta a terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás, vagyis a preeklampszia kialakulásának kockázatát.

Azoknál a terhes nőknél, akik egy héten 4,5 és 7 óra közötti időt fordítanak edzésre, 65 százalékkal növekszik a kockázat, azoknál pedig, akik 7 óránál is többet mozognak, 78 százalékra emelkedik. Szakértők szerint a túlzott fizikai aktivitás terhesség idején olyan megerőltetést jelent a szervezetnek, amelynek következménye lehet a magas vérnyomás.

A kutatók azonban hozzáteszik: további vizsgálatokra van szükség, addig is nem változtatnak azon az ajánláson, miszerint a napi 30 perc könnyű testmozgás jótékony hatással bír.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását