2024. április 28. - Valéria

Felelőtlen "felnőttek"

A dohányosok gyerekeinek erein már életük első évtizedeiben is meglátszik, hogy szüleik a káros szenvedély rabjai - állítják holland tudósok, akik kutatásuk során több mint hétszáz fiatal agyi vérellátásért felelős artériájának vastagságát mérték meg.
2008. november 23. vasárnap 12:50 - Hírextra
A miénkből az derül ki, hogy a dohányfüstnek már életük igen korai szakaszában hatással van rájuk - állítja Cuno Uiterwaal, az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ professzora.

A tudós és kollégái ultrahang segítségével mérték meg 732 fiatal felnőttnél, hogy mennyire vastag az agy vérellátásáért felelős verőerük fala. A résztvevők szüleinek jó része dohányzott: a terhesség ideje alatt az anyák 29, az apák 60 százaléka cigarettázott.

Azoknál a fiataloknál, akiknek mindkét szülője dohányzott a terhesség alatt, vastagabb volt az arteria carotis communis (közös fejverőér) belső fala. A megvastagodás akkor volt a legnagyobb, ha az anya is rabja volt a káros szenvedélynek.

Uiterwaal szerint kutatásuk eredménye bizonyítja, hogy a dohányzás a magzat szív- és érrendszerét is károsítja, nemcsak gyermekkori légzési betegségeket vagy alacsony születési súlyt eredményezhet.

A kutatásból levont következtetéseket ugyanakkor ellenőrizni kell: a szakértők most ötéves gyerekeket terveznek megvizsgálni ugyanilyen módszerekkel, hogy kizárható legyen az olyan tényezők befolyása, amelyek megzavarhatnák az eredményeket.

A vizsgálatnak hibája például, hogy nem voltak pontos adatok a résztvevők szüleinek dohányzási szokásairól, azokról csak az emlékezetük alapján adtak számot.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását