2024. április 29. - Péter

Emléktábla a templomépítőnek

Mosonszentmiklós 1770-es években emelt templomának építtetője, Zichy Ferenc püspök tiszteletére emléktáblát avattak szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei településen.
2008. december 6. szombat 16:56 - Hírextra
Bedő Csaba polgármester az esemény kapcsán az MTI-nek elmondta: a 2.500 lelkes község az idén ünnepli fennállásának 800. évfordulóját. Az emléktábla-avatás a jubileumi ünnepségsorozat egyik fénypontja és egyben záróeseménye. Az évfordulón számos programra: koncertekre, kiállításokra és egyéb rendezvényekre került sor, s tovább szépült maga a település is. Megújították az év folyamán a faluközpontban lévő teret, s a helyi vállalkozók támogatásából szobrot állítottak a névadó Szent Miklósnak.

Zichy Ferenc emléktábláját az önkormányzat és az egyházközség állította, s az országos védelem alatt lévő barokk templom belső terében helyezték el.

Zichy Ferenc győri püspök a XVIII. század második felében maradandót alkotott a Rába-parti városban és a környéken. Művelt és széles látókörű főpapként nagyra becsülte a művészeteket. A győri székesegyház belső terének díszítésére a korszak legkiválóbb festőit és szobrászait foglalkoztatta. Győr mellett azonban figyelmet fordított a környékbeli települések, így Mosonszentmiklós lakóinak lelkiségére is. Ezzel összefüggésben gondoskodott arról, hogy vallásgyakorlásuknak méltó helye legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását